İpekyolu Kaymakamı ve kayyım Sinan Aslan'ın, Van Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne bağlı olan Şerif Onat Sosyal Hizmetler Merkezi’ne ziyareti sırasında ayağa kalkmadığı belirtilen bir görevli sürgün edildi.

İddiaya göre merkezde çocuk gelişimi uzmanı olarak çalışan Agit Demirkan, kaymakamın karşısında kalkmayınca önce gözaltına alındı sonra da sürgün edildiğini anlattı. Demirkan, kaymakamın korumaları tarafından darp edildiğini söyledi.

‘VATANDAŞIN İŞİNİ YAPARKEN AYAĞA KALKMAK ZORUNDA DEĞİLİM’

İpekyolu Kaymakamı Sinan Aslan ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Demirkan’ın kendisine “Bana artistlik yapma, bizim vergilerimizle yaşıyorsun. Seni tanımıyorum” şeklinde provokatif bir saldırıda bulunduğunu ifade ederek, olay yerinden ayrılmasının ardından bulunduğu odanın camlarını kırdığını savundu.

'ÇALIŞIRKEN AYAĞA KALKMA ZORUNLULUĞU YOK'

Yaşadıklarına ilişkin Gazete Duvar'a konuşan Çocuk Gelişim Uzmanı Agit Demirkan, kaymakamın geldiği sırada yoğun bir biçimde çalıştığını ve bu sırada ayağa kalkmak zorunda olmadığını söyledi. Demirkan, yaşananlara dair şu bilgileri verdi: “Çocuk gelişim uzmanı olarak evde bakım biriminde çalışmaktayım. Kaymakamın kurumu ziyaret ederek, odaları gezeceğinden haberim yoktu. O esnada ben odamda müracaatta bulunan bir vatandaşla ilgileniyordum. Kaymakamı şahsen de görmemişim, kim olduğunu da bilmiyordum. Kendisinin odaya girdiğini fark etmedim. Odamda bulunan diğer memurlar başvuru işlemleri olmadığı için ayağa kalkmıştı, kendilerini tanıttıklarını gördüm. O esnada ben de vatandaşla ilgilendiğimden ayağa kalkmadım ve oturduğum yerden kendimi tanıttım. Durum böyle olunca başvuru işlemi için gelen vatandaşı odadan çıkardılar. Daha sonra Kaymakam Aslan bana ‘Niye ayağa kalkmıyorsun. İçeriye mülkü amir girmiş niye saygısızlık yapıyorsun” dedi. Ben de kendisine ‘Şu an mesaideyim ve çalışıyorum. Müracaatçımı dışarı çıkaramazsınız. Ayrıca vatandaşın işlemini yaparken ayağa kalkmak zorunda değilim’ diye cevap verdim. Sonrasında kaymakam kurum amirine dönerek, ‘Bu personel hakkında tutanak tutun açığa alın’ diyerek talimat verdi.”

‘BEN İSTEDİĞİM İÇİN AYAKTASIN’

Müdürün odasına gittiğini anlatan Demirkan, kaymakamın da orada olduğunu ve kaymakamın kendisine "Şu an seni üç gün gözaltında tutturabilirim" dediğini belirtti. Kaymakamın aile terbiyesinden bahsetmesi üzerine kendisine, 'İyi bir aile eğitimi aldım. Söz konusu ayağa kalkmama durumu, bahsettiğim koşullardan gerçekleşti' diye anlattım. Sonrasında bana ‘Şu an niye ayakta olduğunu biliyor musun’ diye sordu ve ekledi. ‘Ben istediğim için ayaktasın.’ Bu konuşma sonrası odadan çıktım.

‘GÖĞSÜME SİLAH DAYADILAR’

Odadan çıkar çıkmaz İpekyolu Kaymakamı Sinan Aslan’ın koruması olan sivil giyimli biri tarafından gözaltına alındığını söyleyen Demirkan, sonrasında telefonuna el konulduğunu aktardı. Demirkan, “Gözaltına aldıktan sonra kurumun balkon kısmı olan ön tarafta beklettiler. O esnada sigara içmek istedim. Bana ‘gözaltındasın sigara içemezsin’ dediler. Ben de kendilerine bir suçlu olmadığımı, kurumun çalışanı olduğumu söyleyince zorla sigaramı almaya çalıştılar. Kolumu çekiştirdikleri esnada başka biri göğsüme silah dayayarak, beni duvara yasladı. Sonra ters kelepçe taktılar. O esnada darp olayı gelişti. Darp edildiğim hastane raporunda da resmi olarak belirtilmiştir” ifadelerini kullandı.

İKİ KERE GÖZALTINA ALINDI

Kelepçelendikten sonra polis aracında kaymakam kurumdan ayrılana kadar bekletildiğini aktaran Demirkan, “Kaymakam kurumdan ayrıldıktan sonra beni serbest bıraktılar ve ben de odama gittim. Sonrasında başka bir polis ekibi, kuruma gelerek tekrar beni gözaltına aldı. Hastaneye götürüldüm. Hastanede darp raporu aldım. Sonrasında karakola giderek ifade verdim ve serbest bırakıldım” diyerek yaşadıklarını aktardı.

ÇALDIRAN’A SÜRGÜN EDİLDİ

Olayın ardından kurum amirinin ‘Van Valiliği oluru’ ile Çaldıran ilçesine sürgün edildiğinin kendisine tebliğ edildiğini belirten Demirkan şöyle devam etti: “Sürgün kâğıdını kurum amirim tebliğ etti. Yedi yıldır memurum. Bu süre zarfında hakkımda işimle ilgili tek bir şikâyet yoktur. Ama çoğu zaman mobbingle karşılaştım. Bana yapılan büyük bir haksızlık var. Benim durumum, İpekyolu Kaymakamı’nın belirttiği gibi birilerinden talimat alınarak gerçekleşmiş bir tavır değildir. Ben işimi bölmemek ve vatandaşı bekletmemek için ayağa kalkmadım.” Hukuki başvurularının olacağını belirten Demirkan, sonuna kadar hukuki mücadelesini sürdüreceğini belirtti.