Kayyım yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi'nin iştirakı olan BELVAN Ulaşım San. Tic. ve Ltd. Şirketi'nin Genel Müdürü Suat Kaya'nın, "görevi kötüye kullanmak"  ve "nitelikli dolandırıcılık" suçlamalarıyla işten atıldığı ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre, Kaya, 26 Temmuz 2018 tarihinde belediyeye atanan ilk kayyım tarafından BELVAN Şirketi'nin Genel Müdürlüğü görevine getirildi. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden belediyenin Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından kazanılmasıyla Kaya'nın "Kocaeli Parkı" başta olmak üzere birçok yerde yolsuzluk yaptığı tespit edildi. HDP'li yönetim, bunun üzerine Haziran ayında Kaya'yı görevden aldı. 

18 Ağustos 2019 tarihinde belediyeye kayyım olarak atanan Vali Mehmet Emin Bilmez, göreve gelir gelmez Kaya'yı tekrardan BELVAN Şirketi'nin başına getirdi. Kayyım yönetimi, 18 Aralık 2019'da Kaya'yı müdürlük görevinden alarak, yetkilerini ise iptal etti.  

750 BİN TL'LİK VURGUN

Bir kişinin 4 Şubat'ta yaptığı şikayet üzerine Kamu İç Denetçisi tarafından Kaya hakkında araştırma başlatıldı. Kamu İç Denetçisi'nin 10 Şubat tarihli raporunda, şirket adına 5 Kasım 2018 tarihinde Yapı Kredi Bankası'nda hesap açıldığı, bu hesaptan Müdürler Kurulu Kararı bulunmadığı ve hesaba bağlı yapılan havalelerden şirketin bilgisinin bulunmadığına yer verildi. Raporda, söz konusu şirket hesabından farklı hesaplara 7 Kasım 2018’de 350 bin TL, 8 Kasım 2018'de 300 bin TL ve 14 Kasım 2018'de 100 bin TL para aktarıldığı belirtildi. Yine, bu işlemlerinin tümünün Suat Kaya tarafından yapıldığı kaydedildi.  

AYNI SOYADLI KİŞİYE TRANSFER

Raporda, Kaya'nın 25 Haziran 2019 tarihinde şirketin banka hesabından 139 bin 700 TL çektiği ancak bu paranın şirket tasarrufuna geçmediği ifade edildi. Raporda, 26 Temmuz 2019 tarihinde ise şirket hesabından "Neco Kaya" isimli hesaba 10 bin 250 TL’lik para aktarıldığı ve para aktarılan kişinin şirketle herhangi bir bağlantısının olmadığı kaydedildi. Ayrıca "Neco Kaya"ya gönderilen paranın geri iade edilmediği bilgisi raporda yer aldı.  

Raporda, 10 Ocak 2020 tarihinde şirket hesabından Kaya’nın hesabına 279 bin 465 TL gönderildiği, bu işleme ilişkin herhangi bir belgenin olmadığı ve paranın iade edilmediği belirtildi.  

AYLAR SONRA İŞTEN ÇIKARILDI

Rapor sonrası BELVAN Şirketi Müdürler Kurulu kararıyla Kaya’nın iş akdine son verdi. 11 Mart 2020 tarihli kararda, Kaya'nın “güveni kötüye kullanma” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçlarını işlediği belirtildi. 

İşten çıkarılan Kaya hakkında adli bir soruşturmanın başlatılıp başlatılmadığı ise bilinmiyor.