Türkiye’de yerel seçimlerin yapıldığı 31 Mart 2019 tarihinde, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Büyükşehir belediyesi başta olmak üzere Tuşba, Edremit, İpekyolu gibi merkez ilçeler ve Çaldıran, Muradiye, Erciş, Özalp, Saray, Başkale ilçelerinin belediyelerini kazandı. Ancak seçiminden sonra Yüksek Seçim Kurulu (YSK) halkın iradesini hiçe sayan uygulamalara imza attı. YSK, seçimin hemen ardından Edremit, Çaldıran, Tuşba ilçe belediyelerini kazanan HDP’li eşbaşkanlarına Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildikleri gerekçesiyle mazbatalarını vermedi. 19 Ağustos’ta Van Büyükşehir Belediyesi’ne İçişleri Bakanlığı talimatıyla kayyım atandı. Sonrasında sırayla Erciş, Saray ve İpekyolu İlçe belediye eşbaşkanları gözaltına alındı ve kayyım atandı. Seçmenin büyük bir oy farkıyla seçtiği HDP’li 9 belediyeden 7’sine kayyım atanmış oldu.

8 Kasım tarihinde eşbaşkanlar Şehsade Kurt ile Azim Yacan’ın gözaltına alındığı ve 9 Kasım’da da kayyım atanan İpekyolu ilçe belediyesi 31 Mart yerel seçimlerinde HDP yüzde 54,47 oranında oy almıştı. 70 bin seçmenin oyunu alarak seçilen HDP’li Belediye Meclis üyeleri de kayyım atanmasını büyük bir hukuksuzluk ve irade gaspı olarak tanımlayarak, “Önceki kayyım pratiğinin yarattığı tahribatların yanı sıra az gelir ile ilçe sakinlerine en iyi hizmeti ulaştırmaya çalıştık” diyerek tepkilerini dile getirdi. 

‘Halkın emanetine sahip çıktık’ 

Kayyımın hukuksuzluk olduğunu söyleyen İpekyolu Belediye Başkan Yardımcısı Özlem Tuci, “Halk sandıklara giderek bizi seçimle belirledi. Biz kimsenin yerini gasp etmedik. Kayyım hukuksuzluktur. Seçilenler olarak halkın emanetine sahip çıktık. Yönetime geçtiğimiz günden bu yana seçmenlerimiz ile çalıştık. Önceki kayyım pratiğinin yarattığı tahribatların yanı sıra az gelir ile ilçe sakinlerine en iyi hizmeti ulaştırmaya çalıştık. Kayyım atamalarını kabul etmiyoruz” dedi.

Kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarlarına karşı çalışmalar yürütüldü

Meclis Kadın Komisyonu’nda yer alan Behice Abi ise kısa sürede birçok kadın projesini hayata geçirdiklerini vurguladı. Mahalle mahalle, köy köy kadınlarla bir araya gelerek talepleri doğrultusunda 5 yıllık stratejik planlamalarını hayata geçirdiklerini belirten Behice, “Bu kapsamda Yaşam Merkezi açtık. Alanında deneyimli psikolog ve sosyologlarla mahallelerde kadınlara şiddet hakkında seminerler düzenlendi. Yine şiddet mağduru birçok kadın ve istismara maruz kalan birçok çocuk için çalışmalar yürüttük” dedi.

Halkla iç içe hizmet 

Kayyım atamalarının tek amacının halka hizmetin önüne geçmek olduğunu belirten Behice, “Başkanlarımız halkın yanındaydı. Halkla iç içe bir hizmet anlayışıyla hareket etti. Eşbaşkanlarımıza bu yönelimi kabul etmiyoruz” diye konuştu. 

‘Kayyım atamaları seçmenin iradesini tanımamaktır’

Gözaltına alınan eşbaşkanların biran önce serbest bırakılması gerektiğini vurgulayan Meclis üyesi Feyruz Yalçın ise, “Eşbaşkanlarımızın hiçbir suçu yok. Yaptıkları çalışmalarla ilçe halkının beğenisini toplamıştır. Bu yapılan ilçe halkının iradesini tanımamaktır” diye belirtti.