Van’da 9 Ekim 2014 tarihinde yaşanan Kobanê protestolarında polisin açtığı ateş sonucu Yunus Aktaş’ın yaşamını yitirmesine ilişkin başlatılan soruşturmada, 8 yıldır hiçbir ilerleme yaşanmadı. Aktaş’ın öldürülmesinden sonra olayda yer aldığı belirtilen 11 polis tespit edildi, ancak 7’si hakkında “Kasten öldürme” ve “Silahla kasten yaralama” suçlarından soruşturma açıldı. Van Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmayı 16 Şubat 2015 tarihinde “kovuşturmaya yer yok” kararı ile sonuçlandırdı. Avukatlar 10 Mart 2015 tarihinde savcılığın kararına karşı mahkemeye başvurdu. Avukatlar itiraz dilekçelerinde, Aktaş’ın Kobanê olaylarına karışmadığı ve ikametgahına yakın bir yerde açılan ateş sonucu yaşamını yitirdiğini belgeleriyle ortaya koydu. 

SORUŞTURMA TAMAMLANMADI

İtirazı değerlendiren Van Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, talebi kabul ederek, soruşturmanın yeniden yürütülmesine karar verdi. Ancak kararın üzerinden 7 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen halen soruşturma davaya dönüşmedi. 

AİLE, İHD’YE BAŞVURDU

Yunus Aktaş’ın ailesi 7 yıldır devam eden soruşturmanın bir sonuca ulaşmaması nedeniyle İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi’ne başvurarak hukuki destek talebinde bulundu. 

‘ETKİN SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMELİ’

İHD Şube Başkanı Mehmet Karataş, Aktaş’ın sigara almak için evinde çıktığı sırada uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdiğini belirtti. Aktaş ile ilgili soruşturma dosyasının halen açık durumda olduğunu belirten Karataş, şüpheli polisler hakkında etkin bir soruşturma yürütülmediğini vurguladı. Dosyanın adil yargılanma hakkı kapsamında ailenin taleplerinin geçen 8 yıllık süre zarfında yerine getirilmediğini vurgulayan Karataş, “Yaşamını yitiren bir genç insan var. Yaşam hakkı ihlali var. Bir an önce etkin bir soruşturma yürütülmesi ve faillerin ortaya çıkarılması gerekiyor. Dosyanın cezasızlıkla sonuçlanmaması için de İHD olarak hukuki sürecin takipçisi olacağız” dedi.