Karadeniz Bölgesi’nde bulunan cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri raporu açıklandı. Ocak ve Şubat aylarında Ordu E Tipi Kapalı Cezaevi, Giresun Espiye L Tipi Kapalı Cezaevi, Trabzon Beşikdüzü T Tipi Cezaevi, Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Cezaevi, Bayburt M Tipi Kapalı Cezaevi ve Gümüşhane E Tipi Cezaevi’nde bulunan tutuklu ve hükümlerle,  Van Barosu Cezaevi Komisyonu ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları tarafından yapılan görüşmeler sonucu hak ihlali raporu hazırlandı.  Düzenlenen rapor, Van Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) binasında yapılan basın açıklamasıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Basın açıklamasına, ÖHD Van Şubesi, TİHV Van Temsilciliği, Van- Hakkari Tabip Odası, İHD Van Şubesi ve SES Van Şubesi yöneticileri katıldı. Basın açıklamasını Van TUHAY-DER yöneticisi Kenan Kara okudu.

Kara, Türkiye’deki cezaevlerinde yaşanan insan hakları ihlallerinin sonlandırılması, ağırlaşan infaz koşullarının düzeltilmesi ve İmralı Cezaevi’nde uzun zamandır sürdürülen ağır tecrit ve izolasyona son verilmesi için cezaevlerinde tutuklular tarafından başlatılan açlık grevlerini hatırlatarak, açlık grevi eyleminin 107 cezaevinde 141’inci gününde devam ettiğine dikkat çekti.

Kara, daha sonra düzenlenen raporda dikkat çeken ve süreklileşen hak ihlallerini belli başlıklar altında şöyle açıkladı:

GİRESUN ESPİYE L TİPİ KAPALI CEZAEVİ

“*Kalabalık gruplar halinde kapsamlı oda aramalarının yapıldığı, 8 Kişilik koğuşta 20 kişi kalındığı, yemeklerin az ve yenilmeyecek durumda olduğu, her koğuşta 3 kameranın olduğu, kantin satın aldıklarını malzemelerin fiyatlarının fahiş olduğu, kişi başı 3 kitap verildiği, istenen bazı kitapların ve kargoların ise idare tarafından verilmediği, hastaneye sevklerin yapılmadığı, gönderdikleri mektupların kaybolduğunu ve mektuplara cevap alınmadığı, koğuş değişikliğinde problemler yaşandığı hususları öne çıkmıştır.

TRABZON, BEŞİKDÜZÜ T TİPİ KAPALI CEZAEVİ

*Her bir mahpus için 4 adet kitap kotası getirildiği, birçok kitabın tutuklulara verilmediği, hastaneye sevklerin yapılmadığı, 8 Kişilik koğuşta 16 kişi kalındığı, Yeni Yaşam gazetesinin verilmediği, sosyal faaliyetlerin yapılmadığı hususları öne çıkmıştır.

RİZE, KALKANDERE L TİPİ KAPALI CEZAEVİ

* 4 kişilik gruplar halinde 5 gün boyunca dönüşümlü şeklinde greve girildiği, Yeni Yaşam gazetesinin verilmediği, siyasi tutukluların 4 koğuşa ayrıldığını ve bu 4 koğuşun cezaevinin 4 ayrı bloğuna gönderildiğini, Sosyal faaliyetlerin yapılmadığı, kantin satın aldıklarını malzemelerin fiyatlarının fahiş olduğu, Gardiyanların tutuklulara yaklaşımlarının rahatsız edici boyuta ulaştığı, Tutuklulara Kürtçe mektup ve kaynak verilmediği hususları öne çıkmıştır.

BAYBURT M TİPİ KAPALI CEZAEVİ

* Süresiz dönüşümlü açlık grevlerinin olduğu, sosyal faaliyetlerin yapılmadığı, yeni kurulan Cezaevi İzlem Kurulu’nun tutuklulara pişmanlık dayatmasında bulunduğu, yemeklerin kötü olduğu, kantindeki malzemelerin ise pahalı olduğu, koğuş değişikliğinde problemler yaşandığı, gazetelerin bayide sıkıntı olduğu gerekçesiyle verilmediği, kişi başı 10 kitap verildiği, bazı kitapların keyfi olarak verilmediği belirtilmiştir. Cezaevi nakillerinin ve hastane sevklerinin yapılmadığı hususları öne çıkmıştır.

GÜMÜŞHANE E TİPİ KAPALI CEZAEVİ

* Koğuşların küçük olduğu ve yaşam alanlarının kısıtlı olduğu, cezaevinin yanında fabrika olduğu ve bu fabrikanın dumanının nefes almalarını engellediği, mektupların çoğu zaman gönderilmediği, evrak kayıt numarasının istenmesine rağmen verilmediği hususları öne çıkmıştır.

ORDU E TİPİ KAPALI CEZAEVİ

* Hastane için dışarı çıkarılan mahpusların, hastane dönüşlerinde ufak bir havalandırmanın olduğu küçük bir hücreye alındığı, bu durumun mahpusları zorladığı tespit edilmiştir.”