Van’da günlerdir etkisini sürdüren kar yağışı nedeniyle kent beyaz örtüyle kaplanırken, yollar ise adeta buz pistine döndü. Soğuk havanın etkisiyle birlikte özellikle kaldırımlarda yürümek bir hayli zorlaştı. Kar ve buzlanma aynı zamanda engelli yurttaşların güzergahı olan kaldırımlardaki sarı şeritleri de kapayarak, kaygan hale gelmesine neden oldu. Bu durum engelli yurttaşların karşı karşıya kaldıkları zorlukların daha da artmasını beraberinde getirdi. Engelli yurttaşların birçoğu, kaygan yollardan kaynaklı eve kapanmak zorunda kaldı. 

Van Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Hanefi Baykara ve engelli yurttaşlardan Önder Yüka, yaşadıkları zorlukları anlatarak, önerilerini sıraladı. 

KARDA KALKAN YAPIŞKAN BANTLAR

Kentte birçok yapı ve kaldırımların engelli bireylere göre yapılmadığına dikkati çeken Baykara, engellilerin de düşünülerek çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı. Bina içlerinde yapıştırılması gereken sarı şeffaf bantların ana caddeler üzerine yapıştırıldığını belirten Baykara, “Kar yağdığı zaman yapıştırıldığı yerden kalkıyor. Bazı yerlerde bu hata giderildi ve daha dayanıklı bantlar yapıştırıldı. Ama bu uygulama her yerde yok. Kentin ara sokaklarından hastane önlerine kadar yok. Yöneticilere, ‘Bu kaldırımı engellilere göre yapın’ diyoruz. Çünkü bu mücadeleden çok yorulduk” dedi.

‘DESTEK VARSA ENGEL OLMAZ’  

Kimi kaldırımların bir basamak yüksek olduğunu söyleyen Baykara, bundan kaynaklı  koltuk değneği ve tekerlekli sandalye kullanan engellilerin zorlandığını ifade etti. Kaldırımların geniş yapılmamasının da kendilerine engel olduğunu dile getiren Baykara, birçok kaldırımın ise esnafın eşyalarıyla işgal edildiğini kaydetti. Engellilerin söz konusu kaldırımlarda yürümesinin çok zor olduğunu Baykara, “Derneğimizin olduğu yerde bile kaldırımlar engelliler için elverişli değil” dedi. Baykara, şöyle devam etti: “Defalarca bu durumu dile getirdik. Yöneticiler talimat verse bile çalışanlar gelip ilgilenmiyor. Engellilerin biran önce hayata adapte olması için duyarlı vatandaş ve duyarlı yöneticilerin olması gerekiyor. Destek varsa engel yok, destek yoksa engel vardır.”

KAYGAN SARI ŞERİTLER

Yürüme engeli olan Önder Yüka ise, yol ve kaldırım yapımlarında kendilerinin düşünülmediğini belirtti. Kar yağışıyla birlikte kapanan kaldırımlara işaret ederek, “Temizlemek çok zor değil” diyen Yüka, birçok engelli arkadaşının bu durumdan kaynaklı eve hapsolduğunu kaydetti. Yüka, “Ailelerimiz bizi derneğe getiriyor. Ama hep müsait olamıyorlar. Bazen işleri çıkıyor ve bizi dışarı çıkaracak kimse olmuyor. Kaldırımlarda engelsiz insanlar bile yürürken kayıyor. Yapılan sarı şeritler çok kaygan. Kaygan olmayacak şekilde yapılsa daha güzel olur. Derneğimizin önünde bile bu imkanlar yok. Buraya gelirken bile zorlanıyoruz. Koltuk değneği kullanıyorum. Kayıp düşsem, kolum kırılsa eve hapsolurum. En azından engellilerin evleri önünde bu imkanlar sağlanmalı” şeklinde taleplerini sıraladı.