Van’da yaşayan Esra Abi (27), 6 ay önce bacak ağrısı şikayetiyle gittiği hastanede mide ve yumurtalık (Over) kanserine yakalandığını öğrendi. 6 aydır bir yandan kanserle, bir yandan yoksullukla mücadele eden Abi, tedavide kullanması gereken iğneleri alamadığı için sağlık durumu kötüye gidiyor. Kemoterapi tedavisi görmeye başlayan Abi, tedavi öncesi yaptırması gereken iğneyi ekonomik nedenlerden dolayı alamıyor. Her bir iğnenin 100 TL değerinde olduğunu belirten Abi, kirada oturduğunu ve bir gelirinin olmadığını, bu nedenle iğneleri alamadığını dile getirdi. 

Annesi ve kardeşiyle birlikte yaşayan Abi, evde sadece kardeşinin çalıştığını ve kirada oturduklarını maddi ve manevi olarak yıprandığını belirtti. 

TEDAVİ YARIM KALDI 

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) sadece belirli ilaçların ödemesini karşıladığını söyleyen Abi, “Hastaneye gittiğimde doktorlar rahatsızlığımın nedenini kist olarak açıkladı. Daha sonra beni acil ameliyata aldılar. Ameliyattan sonra mide ve yumurtalık kanseri olduğumu söylediler. Hem maddi hem de manevi anlamda çok zorluk yaşadım. Aylık 700 TL kira ödüyoruz. Sadece kardeşimin desteğiyle ayakta kalıyorum” şeklinde konuştu. 

Tedaviye başladığı ilk günlerde ayda iki iğne kullandığını ancak tedavisi yanıt vermeyince iğne sayısının artırıldığını ifade eden Abi, “Gelirim olmadığı için akrabalarım ilaç paramı karşılıyor. Bu tek seferlik bir durum değil ki. Bu ay akrabalar karşıladı, ya gelecek ay kim karşılayacak? İğne alamadığım zamanlar da kemoterapi göremiyorum. Gün geçtikçe durumum ağırlaşıyor. Bu şekilde devam ederse yumurtalıklarım alınacak. Cumartesi ve Pazar da dahil, tüm günlerim hastanede geçiyor. İlaçlarımı kullanmadığım için gün geçtikçe eriyorum” dedi. 

Abi, tedavi görebilmek için dayanışma çağrısında bulundu. (Van/MA)