Koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde daha da derinleşen ekonomik krize bağlı olarak Türkiye’deki işsiz sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı son verilere bakıldığında bu yılın Şubat ayında işsiz sayısı Ocak ayına göre 250 bin kişi artarak, 4 milyon 236 bin kişi oldu. Şubat ayı işsizlik oranı ise, 0,7 puanlık artış ile yüzde 13,4 seviyesinde gerçekleşti. 

DİSK Araştırma Merkezi'ne (DİSK-AR) göre ise bu oran daha da yüksek. DİSK-AR'ın “2021 İşsizlik ve İstihdamın Görünümü” raporuna göre, geniş tanımlı işsiz sayısı 10 milyonu aşmış durumda ve işsizlik oranı yüzde 28,3.

İşsizliğin en fazla olduğu kentlerden birisi de Van. Birçok kişi her sabah 06.00'da gündelik işlerde çalışmak umuduyla İpekyolu ilçesindeki "İşçiler Sokağı" olarak bilinen Mehmet Efendi Sokak'ta buluşuyor. İş bulanlar günde 50 ila 150 TL arasında kazanırken, diğer kişiler ise sonraki gün bir kez daha aynı umutla sokağın yolunu tutuyor. 

Pandemi koşullarında iş bulmakta daha da zorlanan işçiler, şartlarının her geçen gün daha da zorlaştığını belirterek, tek umutlarının sabit bir iş olduğunu ifade ediyor. 

POŞET DOLMUYOR  

"İşçiler Sokağı"nın müdavimlerinden Vahdettin Keskintürk, kimi zaman sabah 06.00'dan akşam 18.00'e kadar sokakta beklediklerini anlattı.

Bazı haftalar sadece bir gün iş bulabildiğini ve kazandığı paranın bir poşeti doldurmaya bile yetmediğini ifade eden Keskintürk, "Salgından kaynaklı iş yok. Mağdur durumdayız. Sadece ben değil buraya gelen herkes mağdur. Haftada bir gün ya çalışıyoruz ya da çalışmıyoruz. Kazandığım ücret bana yetmiyor. 8 nüfusa bakıyorum. İşe gittiğim zaman 100 TL kazanıyorum. O parayla markette gittiğimde bir poşet malzeme alamıyorum. Eskiden az da olsa iş yapabiliyorduk. Gün geçtikçe hayat şartları zorlaşıyor. Hiç yardım da alamıyoruz" diye konuştu. 

TEK İSTEĞİ SABİT BİR İŞ

Sokakta gülük işler çıkmasını bekleyen Ahmet Öner ise, tek isteğinin sabit bir iş bulmak olduğunu dile getirdi. Yıllardır aynı sokakta iş kovaladığını aktaran Öner, salgınla birlikte günler işler bile bulmakta zorlandıklarını ifade etti. 

Öner, "Esnaftan işçiye kadar herkes mağdur. Sabahtan akşama kadar iş bekliyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Herhangi bir mesleğim de yok. Bu yüzden hamallık yapıyorum. Kısıtlı sokağa çıkma yasakları da geldi. Haftada bir gün ya da iki gün işe gidiyoruz. Aldığımız ücret 50 TL ile 100 TL arası değişiyor. Hayat pahalılığından dolayı yetmiyor. Bazılarının başka yerlerde az da olsa bir geliri var. Ama biz işçilerin o da yok" diyerek dert yandı. 

MA / Barış Dönmez