TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), düzenlediği basın toplantısıyla “Her Şantiyeye Bir Şef” kampanyasının startını verdi. İMO Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç, şantiye şeflerinin işçi sağlığının gözetilmesinden de sorumlu olduğunu hatırlattı. Türkiye'de toprakların yüzde 93’ünün aktif deprem kuşağı üzerinde bulunduğuna dikkat çeken Yüzgeç, “Yapı üretimi ve deprem nedeniyle oluşacak zararların asgariye indirilebilmesi için şantiye şefliği anahtar konumunda yer almaktadır. Deprem hasarlarının çok büyük bir kısmı inşaat hatalarından kaynaklanmaktadır. Bilinçsizlik veya liyakatsizlik doğa olaylarını felakete dönüştürmekte, toplumda onarılması zor yaralar açmaktadır” ifadelerini kullandı.

İŞÇİ ÖLÜMLERİ 

“Ne acıdır ki ülkemiz yıllardır işçi ölümlerinde Avrupa birinciliğini ve dünya üçüncülüğünü bırakmamaktadır” diyen Yüzgeç, işçi ölümlerinin büyük bir çoğunluğunun inşaat sektöründe yaşadığını söyledi. İş kazalarına karşı alınacak önlemlerde müteahhitlerin sorumluluklarını yerine getirmesinin yanı sıra şantiye şefliğinin yetkin kişilerce ve tam zamanlı yürütülmesi hayati önemde olduğunu vurgulayan Yüzgeç, “Yapı üretim sürecinde bu denli önemli bir görev olan şantiye şefliği, gerek mevzuatta yer alan, gerekse uygulamada yaşanan eksiklikler ve yanlışlıklar nedeniyle çözümün değil sorunun bir parçası haline getirilmiş, ivedilikle çözüm bekleyen bir alandır” dedi. 

YÖNETMELİĞE UYULMUYOR

Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmeliğin olmasına rağmen şantiye şefliğinin görevlendirilmesinde idarelerin keyfi davrandığının tespit edildiğini belirten Yüzgeç, şunları söyledi: “2020 yılına ait yapı ruhsatı verilerine göre, toplam ruhsatlar içerisinde inşaat mühendisi üyelerimizin üstlendikleri şantiye şefliği oranı yüzde 45,8'dir. Oysa, elektrik tesisatı, mekanik tesisat, restorasyon ve elektrik ile mekanik tesisata ilişkin tadilat ruhsatları dışındaki yapı ruhsatlarında şantiye şefi olarak görevlendirilmesi gereken meslek grupları ilgili yönetmelikte tarif edilmektedir.”

KAĞIT ÜSTÜNDE KALIYOR

Şantiye şefliğinin kağıt üstünde kalmasının yaygın olduğuna değinen Yüzgeç, devamında şunları söyledi: “Can güvenliği için asli bir çalışma alanı olan şantiye şefliğinin, bir deprem ülkesinde hepimizin gözü önünde ve ilgili her kurum ve kuruluşun bilgisi dahilinde sadece kağıt üzerinde kalması ülkemiz için bir utanç kaynağıdır. Bu durum depremle yaşamaya zorunlu olan ülkemizde bizzat can güvenliğimiz açısından tehdit oluşturmaktadır.” 

TALEPLER

Yaşanan sorunların çözümü için Yüzgeç, “*İstisnai durumlar dışında, her şantiye şefi sadece bir şantiyede tam zamanlı olarak görevlendirilmelidir. Şantiye şefliğinin üstlenilmesinde; yapım işinin konusunun, niteliğinin, büyüklüğünün ve ilgili imalatların oranının dikkate alınması, keyfi uygulamaların sonlandırılması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Şantiye şefliği sürekli eğitime ve mesleki tecrübeye gereksinim duyan bir görevdir. Bu görevi yerine getirecek kişilerin ilgili meslek odalarınca verilen eğitimlere katılıp belgelendirilmeleri zorunlu tutulmalıdır. Gerçeğe aykırı beyanda bulunarak şantiye şefliği üstlenilmesinin önüne geçilmesi için şantiye şeflerinden Oda Kayıt Belgesi istenmelidir. Şantiye şefleri TMMOB tarafından belirlenen mühendislik asgari ücretinin altında çalıştırılmamalı, hak ve ücretleri yasal güvenceye alınmalıdır” şeklinde taleplerini sıraladı.

İMO Van ve Adana şubeleri de kampanyaya dair dernek binalarında açıklama yaptı.