Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şakir Gözütok'un, çok sayıda kadın öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla ilgili bugün açıklama yapmak isteyen öğrencilere mesaj gönderilerek, açıklamaya katılmamaları yönünde tehdit edildi. Öğrenciler, bilinmeyen numaralardan sınıfların sosyal mesajlaşma ağı WhatsApp gruplarına atılan mesajlarla, yurttan atılmak, okuldan uzaklaştırılmak ve burslarının kesilmesiyle tehdit edildi. 

YURT VE BURS TEHDİDİ

Yine bilinmeyen bir numaradan tüm öğrencilere, "Selamun Aleyküm. Yarın saat 12.00'da İlahiyat Fakültesi önünde bir yürüyüş yapılacakmış. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın kesin talimatı var. Yürüyüşe katılanlar yurttan atılacaktır. Bilginize" mesajı atıldı. 

CEZA İLE TEHDİT

Yine öğrenciler, mail ve sosyal medya hesaplarına gönderilen mesajlarla da tehdit edildi. Öğrencilerin hesaplarına gönderilen mesaj şöyle: "Olayın ehemmiyetine binaen! Kişilerin özel hayatına ilişkin bilgilerini ifşa eden kimse, TCK'nın 134. maddesine göre 1,5 yıldan 3 yıla kadar cezalandırılacaktır. Eğer bu fiil kamuoyuna duyurulursa, verilecek ceza yarı oranında arttırılacaktır. Bunun hem ilahiyat camiasına hem de tüm ilahiyat hocalarının yaralanmasına sebep olacağı açıktır. Zaten fakülte yönetimi gerekeni yapacaktır. Daha fazla camiamızı yaralama ve suçlu duruma düşürmenin anlamı yoktur. Olay bizzat yayanları ilgilendirmediği için, TCK'nın 267 sayılı kanununa göre iftira suçuna girdiğinden ve başkasının adına bu bilgiler kullanılmışsa cezalar arttırılır. Arkadaşlarımızın akli-selim ile hareket etmeleri ve birileri tarafından kullanılmamalarını tavsiye ederim." 

BİNLERCE BİLDİRİ DAĞITILDI

Öğrenciler, iki gün boyunca yapılacak açıklama için kampüs ve yurtlarda bildiri dağıttı. Birçok öğrenci gruplarının da destek vereceğini ifade ettiği açıklamasının yapılıp yapılmayacağı ise bilinmiyor. Ayrıca üniversite içerisinde yoğun güvenlik önlemleri alındığı bildirildi.

NE OLMUŞTU?

YYÜ İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şakir Gözütok'un birçok öğrenciye tacizde bulunduğu ortaya çıkmıştı. Yıllardır süren taciz olayları bir öğrencinin karakola başvurusuyla ortaya çıkmış, karakola başvuran kadın öğrencinin babası Gözütok tarafından tehdit edilmişti. Tehdit sonrası kadın öğrencinin babası da Gözütok hakkında şikayette bulunmuştu. Baba ve kızının suç duyurusu üzerine savcılık, taciz olayının gerçekleştiği fakültenin tüm kameralarının incelenmesini istemiş, polislerin üniversitede kamera kayıtlarına el koyduğu ortaya çıkmıştı. Yaşanan taciz olayı ile ilgili HDP, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yanıtlaması talebiyle soru önergesi vermişti. Yine kısa bir süre önce iki kadın öğrenci daha savcılık ve karakola giderek Gözütok ile ilgili suç duyurusunda bulunmuştu.(MA)