Van’ın İpekyolu ilçesi Bahçıvan Mahallesi’nde kurulan ikinci el giysi pazarında, Ramazan Bayramı öncesi hareketlilik yaşanıyor. Dar gelirli yurttaşların uğrak yeri olan pazarda, giysiler 30 ila 40 TL arasında satılıyor. Salgın hastalığa rağmen, bütçeleri ancak ikinci el almaya yeten pazar müşterileri, derinleşen ekonomik kriz ve virüs nedeniyle aylardır işsiz olduklarını anlattı.  

‘KAYGILIYIM AMA MECBURUM’

Yıllardır inşaatlarda çalışan Şabettin Demirtosun, parası yetmediği için çocuklarına ikinci el giysi almak zorunda kaldığını belirterek, “Hastalıktan dolayı zor dönemler yaşanıyor. Çocuklarıma bayramlık elbise almaya geldim. Sıfır elbiseler çok pahalı olduğu için ikinci el giysi alacağım. İkinci el elbise almaktan da korkuyorum. Acaba kim denemiş, kim ellemiş diye kaygılıyım. Sıfır bir üst almaya kalksan 200 TL’den aşağı değil. O yüzden buradan elbise alıyorum. 6 çocuğum var herhangi bir gelirim yok” dedi. 

BİN TL NEYE YETER? 

Salgın süresince çalışmadığını ve şimdiye kadar bin TL destek aldığını dile getiren Demirtosun, “Bu parayla kira mı ödeyeceğim, fatura mı yatıracağım, çocuklarıma gıda mı alacağım? Bu para neye yetecek ki. Bir teneke yağ ya da bir torba şeker nereden bakarsan 125 TL olmuş” diye konuştu. 

İNSANLAR FAKİRLEŞTİ

45 yıldır ikinci el giysi satan Zeynal Mercal ise hiçbir dönem bu denli yoğunluğun yaşanmadığını söyledi. Söz konusu yoğunluğun, ülkede derinleşen ekonomik kriz ve salgından bağımsız olmadığına işaret eden Mercal, “Ekonomik sıkıntılardan dolayı insanlar ikinci el elbise alıyor. İnsanların maddi durumu olsa ikinci el elbiseleri kimse almaz. Salgın hastalıktan dolayı durumu olmayan yurttaşlar iyice fakirleşti. Devletin görevi yurttaşlarına bakmaktır. Devlet dediğimiz şey biziz. Bu ülkenin vatandaşıyız. Vergilerimizle devlet ayakta duruyor. Şu an eğer biz zor bir dönem yaşıyorsak, devlettin bunu görmesi ve yardım etmesi lazım. Sosyal devlet anlayışı bunu gerektirir” diye belirtti. 

Mezopoatamya Ajansı / Barış Dönmez