Ekonomik kriz nedeniyle fiyatı yükselen ikinci el araç alımı geriliyor. İkinci el binek ve hafif ticari araç pazarında satışlar sürekli gerilerken, fiyatlar ise sürekli artış gösteriyor. Fiyatlarda bir düşüş beklemediklerini belirten yurttaşlar, insanların artık araç sahibi olmasının giderek zorlaştığını dile getirdi. Van Tuşba Açık Oto Pazarı da son yılların en durgun dönemlerini yaşıyor. 

Binek araç almak için sürekli pazara geldiğini belirten Erkan Kirve, fiyat pahalılığından yakındı. Araç üretimi olmaması ve yaşanan kriz nedeniyle araç fiyatlarının arttığını düşünen Kirve,“İnsanlar artık araç alacak durumda değil çünkü insanların gücü kalmadı. İnsanlar yıllarca birikim yapıyor ancak çok eski model araç alabiliyor. Fiyatlar yüksek olduğu için alım ve satım çok azaldı. İki aydır pazara geliyorum ama fiyatlar her gün biraz daha artıyor ve araç alamıyorum. Geçen yıllarda fiyatı 45 bin TL olan araç şuan 115 bin TL’ye satılıyor. Böyle devam ederse araç fiyatları daha da yükselecek. Bu şartlarda halk ne yapsın ki? 50 bin TL kredi çekiyorsun neredeyse yarısı kadar faiz işliyor. Bir asgari ücret çalışanı nasıl araç alsın? Araç alsak bile bu kez de yakıtına para yetiştiremeyiz. Herkes sıkıntı içinde sıkıntı yaşıyor” diye konuştu. 

FİYATLAR İKİ KATINA ÇIKTI 

Araç fiyatlarının geçen yıllara oranla çok daha yüksek olduğunu ifade eden Serhat Aslan da, ülkedeki ekonomik krizi işaret ederek, kriz bitmeden araç fiyatlarının düşmeyeceğini belirtti. Aslan, “Bir araç fiyatı neredeyse iki katına çıkmış durumda. Bir araç alıyorsun ama yarısından fazlası vergi. Türkiye’deki mevcut ekonomik kriz bir türlü düzelmiyor. Kriz nedeniyle zaten araç üretilmiyor ve haliyle fiyatlar artıyor.  Bir yurttaş araç aldığında, aslında birini bankaya, birini devlete birini de kendinize almış oluyorsunuz. Araç aldığımızda paramızın yüzde 75’ini banka ve devlete veriyoruz. Artık kimse araç alamıyor, alan ise satamıyor. Ekonomi düzelmeden bu durum kesinlikle iyiye gitmeyecek” diye belirtti.

İKİ AYDIR ARAÇ SATAMIYOR 

İki aydır aracını satamadığını söyleyen Mevlüt Karaman da, şunları dile getirdi: “Türkiye’de bir şeyin fiyatı arttıysa bir daha düşmesi söz konusu olmuyor. Yani ihtiyacım olduğu halde arabamı bir türlü satamıyorum. Şuan arabamı satsam bir daha araba alamayacağımı da biliyorum. Her defasında ikinci el araç fiyatlarının düşeceğini söylüyorlar ama fiyatlar sürekli yükseliyor. Dolar ve Euro da her gün yükseliyor. Bu durumda fiyatlarda asla bir düşüş söz konusu olmaz. Esnaf da halk da herkes perişan bir durumda.” 

BAKMAKLA YETİNİYORLAR 

Araçlara bakmakla yetindiğini ifade eden Cumali Gülmez ise, şunları söyledi: “Ben buraya sadece piyasaya bakmak için geldim. Ama görüyorum ki fiyatlar her gün biraz daha yükseliyor. İnsanlar sattığı arabanın yerine araba alamıyor. İkinci el araç piyasasını denetleyecek bir kurum da yok. Biz araç fiyatlarından şikayet ediyoruz ama her şeye her gün zam geliyor. Araç fiyatlarının da düşmeyeceğine inanıyorum. Eğer bir denetlenme ya da sabit bir ücretlendirme olursa ancak piyasa biraz da olsun düşer. Ama bu haliyle araç almak da satmak da çok zor.”