Van'da yaşamını yitiren Servet Turgut ile Osman Şiban’ın helikopterden atılmasını kamuoyuna duyurduktan sonra 9 Ekim 2020’de tutuklanan ve 2 Nisan’da tahliye edilen Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile Jinnews muhabiri Şehriban Abi, gazeteci Nazan Sala ve tutuksuz yargılanan MA muhabiri Zeynep Durgut hakkında açılan davanın 3’üncü duruşması, Van 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

MA muhabiri Adnan Bilen ve avukatların hazır bulunduğu duruşmayı, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) yöneticlieri izledi. Diğer gazeteciler ise mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı. İlk olarak söz alan gazeteci Bilen, daha önce yaptığı savunmayı tekrarladı. 

Daha sonra söz alan Bilen’in avukatı Murat Timur, adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını ve polis tarafından el konulan dijital materyallerin iade edilmesi talebinde bulundu. 

YURTDIŞI YASAĞI KALDIRILMADI 

Mahkeme heyeti, gazetecilerin imza yükümlülüğü kaldırılmasına ancak yurtdışı çıkış yasağının devam etmesine karar verdi. Heyet, dijital materyallerin iade edilmesi talebini ise reddetti. Bir sonraki duruşma, 6 Ocak 2022 tarihine ertelendi.