Halkaların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü partilerinin kuruluşunun 8’nci yılına ilişkin parti binalarının bahçesinde kutlama etkinliği gerçekleştirdi. Etkinlikte “HDP adalettir, direniştir, mücadeledir, ekolojidir, kadındır, gençtir, halktır” yazılı pankart asılırken, bahçe HDP bayrakları ile süslendi. Etkinliğe, HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, HDP Van il ve ilçe eşbaşkanları, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA DER), Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY DER), yerine kayyım atanan belediye eşbaşkanları, çok sayıda partili ve yurttaş katıldı.

Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan etkinlikte konuşan HDP Van İl Eşbaşkanı Öznur Bartın, partilerine yönelik baskının ve zulmün karşısında omuz omuza durmaları gerektiğini belirtti. Bartın, baskılara rağmen HDP’nin mücadelesini sürdüreceğini ifade etti.

‘İlk günkü gibi mücadeleye devam’

Ardından HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede konuştu. Ümit, mücadelelerini ilk günkü gibi yürüttüklerini ifade etti. Dede, “Çınarımız köklerini bir taraftan nasıl asırlarca geriye götürüyorsa, bir taraftan da Kürdistan’dan Ortadoğu’ya kökünü salmış durumda. Büyük insanlık mücadelesinin birleşmesi olan toplamını kişiliğinde, yaşamında, zihniyetinde birleştirmiş olan Kürt halkının ve Ortadoğu’nun güneşi Sayın Abdullah Öcalan’ın asırlardan birikip getirdiği bu onurlu mücadeleyi bir araya getirmesi, zihniyette, yaşamda var kılması bunu hayata geçirmenin adıdır HDP” dedi.

‘Halkımız ve partimiz bu mücadeleyi yürütecektir’

Partilerinin bugünlere kolay gelmediğini ve kötülüğün karşısında aydınlığı savunduklarını kaydeden Dede, “yaşam karşısında ölümü dayatan AKP ve MHP zihniyetine karşı partilerinin mücadelelerinin devam ettiğine dikkat çekti. Dede, “Kentler yerler bir edildi, günlerce cenazelerimiz yerde kaldı, annelerin çocuklarına cenazeleri kargo ile gönderildi ve binlerce anne çocuklarının cenazelerine ulaşamıyor. İlk gün birlikte mücadeleye başladığımız çok arkadaşımız hayatını kaybetti. Binlerce arkadaşımız gözaltına alındı, tutuklandı ve hala cezaevinde. Tüm halkların toplumsal kesimlerin ve ezilenlerin hakkını savunmak adına ortaya çıkan ve mücadele yürüten partimiz bütün baskılara rağmen büyümeye devam etmekte. Tüm halkımız bütün inancıyla HDP’ye sahip çıkmakta. Baskılarını ne kadar artırırsa artsınlar, gücünü büyük perspektiften alan halkımız ve partimiz bu mücadeleyi mutlaka yürütecektir” sözlerini kaydetti. 

Konuşmaların ardından etkinlik, şiir ve müzik dinletisi ve “Şehit Namirin” sloganları ile sona erdi.