Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi üyelerinin kendilerini MİT elemanı  olarak tanıtan kişiler tarafında zorla kaçırılması, ajanlık dayatılması ve işkenceye maruz bırakılmasına ilişkin HDP Van Gençlik Meclisi ve HDP Genç Kadın Meclisi ortak basın açıklaması düzenledi. HDP İl Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç ve Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir de destek verdi. “İşkence ve gözaltılar bizi yıldıramaz, örgütlenerek mücadelemizi büyütüyoruz” pankartının açıldığı açıklamada basın metnini Gençlik Meclisi üyesi Serhat Sönmez okudu.

‘Arkadaşlarımız kaçırılarak tehdit ediliyor, ajanlık dayatılıyor’

İktidarın yürüttüğü baskı politikalarının ilk hedefinin gençler olduğu belirtilen açıklamada, HDP Gençlik Meclisi’nin kurulduğu günden bu yana baskılara karşı mücadele verdiği kaydedildi. Gençlik çalışmalarınım illegalize edildiğinin belirtildiği açıklamada,  “Bugüne kadar yüzlerce genç arkadaşımız gözaltına alınmış, tehdit ve işkenceye maruz kalmıştır, onlarca arkadaşımız sırf gençlik meclisi çalışmaları yürüttükleri için hukuksuz bir şekilde tutuklanmıştır. Yine onlarca arkadaşımız kendilerini polis veya istihbaratçı olarak tanıtan kişilerce kaçırılıp tehdit edilmiş ve ajanlık dayatılmıştır. Özellikle son süreçte genç arkadaşlarımız güpegündüz kaçırılmakta ve bu gayri hukuki durum artarak devam etmektedir. 90’lı yılları aratmayan JİTEMvari bir çete yapılanması ile gençliğin örgütlü mücadelesi ve gençlik meclisi üyelerimiz hedef alınmaktadır” denildi.  

‘Gençlerin mücadelesini baskılarla yok etmeye çalışıyorlar’

Kaçırma olaylarının Gençlik Meclis üyelerine ve gençleri korkutmaya yönelik olduğunun ifade edildiği açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Bu kaçırma olayları çetelerin ve karanlık güçlerin, hukukun ve adaletin yerine geçtiğinin kanıtı niteliğindedir. Gençlerin mücadelesini baskı ve tehdit ile yok etmeye çalışanlar şunu iyi bilsin ki gençler asla ama asla bir adım geri atmayacaktır. Bizler köklü ve mücadeleci bir geleneğin ardıllarıyız. Bizim mücadele geleneğimizde bu tür baskı ve tehditlere boyun eğmek yoktur. Gençler, her türlü baskıcı politikaları her alanda teşhir etmeye devam edecek. Başta gençler olmak üzere tüm kamuoyunu bu baskı ve sindirme politikalarına karşı durmaya ve gençlik mücadelesi etrafında kenetlenmeye çağırıyoruz.”

Ardından söz alan Van Milletvekili Murat Sarısaç’da yılardır Kürtlere dönük yürütülen politikalara dikkat çekerek,  “Biz parti yöneticilerimizin, gençliğimizin, en doğal hakkı olan siyaset yapmadıklarını bu yüzden sokakta gezerken kendini MİT’çi diye gösteren, kendini bu devletin güvenlikçisi diye gösteren kişiler tarafından zorla kaçırıldıklarını, dövüldüklerini sonrasında da ajanlık dayattıklarını çok iyi biliyoruz” diye konuştu.

Açıklama “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganı eşliğinde son buldu.