Van’da yapılan açıklamada saldırı kınandı. HDP il binası önünde yapılan açıklamaya Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Tevgera Jinên Azad (TJA), STAR Kadın Derneği, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), KESK Şubeler Platformu, Özgürlük için Hukuk Derneği (ÖHD), TUHAY-DER, Van-Hakkari Tabip Odası ile çok sayıda yurttaş katıldı. 

‘SORUMLU ERDOĞAN, SOYLU VE BAHÇELİ’

HDP Çaldıran ilçe Eşbaşkanı Gönül Uzunay, aylardır AKP’li Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanı, iktidar yetkilileri ve iktidar ortağı MHP tarafından partilerinin hedef gösterildiğini hatırlattı. Bunun sonucunda sabah saatlerinde bir katliamın gerçekleştiğini belirten Uzunay, “Katile uzun bir süre müdahale edilmemiş ve saldırıda parti çalışanımız Deniz Poyraz yoldaşımız maalesef katledilmiştir. Bu saldırı sadece HDP’ye ve HDP’lilere veya Kürtlere yönelik olarak ele alınırsa eksik değerlendirilmiş olacaktır. Bu saldırı saray merkezli yargının partimizi kapatmaya yönelen saldırının bir devamıdır. Bu katliam partimize her gün saldıran ak provokatörlerin bir faaliyetidir. Bu saldırı, kendisi mafya ile iç içe olduğu açığa çıkmış yüce divanlık içişleri bakanının teşvik ettiği iklimin sonucudur. Kendi iktidarının devamı için ülkeyi içeride ve dışarıda yangın yerine dönüştüren AKP-MHP faşizmi, partimiz tarafından, bugün İzmir’de işlenen cinayetin azmettiricisi olarak ele alınacaktır” dedi. 

‘KARANLIĞA TESLİM OLMAYACAĞIZ’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu derhal istifaya çağıran Uzunay, “Parti binalarımızın önünde bu faşist ve halk düşmanı siyasetin taşıdığı provokatörlere karşı tahammül sınırımızın aşıldığını ve İzmir’de işlenen katliamın bu provokasyonlardan bağımsız olmadığını kamuoyuna duyuruyoruz. Bizler sadece İzmir’de değil her yerde bu katliamın hesabını sormak için, parti binalarımıza yönelen tüm provokatörlük ve saldırı girişimlerini durdurmak için ve bu halkımızın demokratik barış ve emek siyasetini sürdürmek için alanda olmaya devam edeceğiz. Bu karanlığa ve faşizme teslim olacağımızı sananlar tarihi bir yanılgı içinde olduklarını çok kısa sürede göreceklerdir” diye konuştu. 

Açıklamanın ardından kitle, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Katil AKP”, “Şehid Namirin” ve “Deniz yoldaş ölümsüzdür” sloganları atıldı.