Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, IŞİD tarafından 10 Ekim 2015’te gerçekleştirilip, 103 insanın yaşamını yitirdiği Ankara Gar’ı katliamıyla kentte iki yurttaşın helikopterden atılmasını belgeleriyle kamuoyuna duyuran Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen, Cemil Uğur ile Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve gazeteci Nazan Sala’nın tutuklanmasına ilişkin açıklama yaptı. 

Polislerin HDP il örgütü binası önünde yapılmak istenen açıklamaya, valilik yasağını gerekçe göstererek izin vermemesi üzerine, partililer HDP binasının bahçesinde açıklama yaptı. 

‘BARIŞIN SESİ BOMBALANDI’

Açıklamaya yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi Mustafa Avcı da katıldı. Ortak basın metnini okuyan DBP Van İl Eşbaşkanı Çetin Uyar, sözlerine yıldönümü olan PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komploya dikkat çekerek başladı. Komploda yer alan güçlerin gerçek yüzlerini Ankara ve Suruç’taki katliamlarda gördüklerini söyleyen Uyar, Ortadoğu ve Türkiye’de barış için bir araya gelenlerin seslerinin bombaladığını ifade etti. Uyar, “Barış seslerinin bombalanmasını nefretle kınıyoruz” dedi. 

‘GERÇEKLERİ YANSITTIKLARI İÇİN TUTUKLANDILAR’

Kentte dün 4 gazetecinin tutuklanmasının ise demokrasiye yönelik bir darbe olduğunu dile getiren Uyar, “Basın emekçisi arkadaşlarımız, gerçekleri yansıttıkları için tutuklandılar. Bu tutuklamaları kınıyoruz. Özgür basın susturulamaz” diye konuştu. 

Açıklama, alkışlar eşliğinde atılan “Faşizme karşı omuz omuza” ve “Bijî berxwedana Îmrali yê” sloganlarıyla son buldu. (MA)