Van Büyükşehir Belediyesi, HDP’li belediye eşbaşkanlarının görevlerinden alınıp yerlerine kayyum atanmasının ardından yeni bir uygulamaya giderek kentteki Hayvan Pazarı’nda satışa sunulan hayvanlar için giriş ücreti almaya başladı. Buna göre küçükbaş hayvanlar için 2 TL, büyükbaş hayvanlar için ise sahiplerinden 8 TL alınmaya başlandı.

Yeni uygulama besici ve tüccarların tepkisine yol açtı. Hayvan başına ücret alınmasına karşı çıkan besici ve tüccarlar, satış için getirdikleri hayvanlarını pazara sokmayarak uygulamayı protesto etti.

Pazara giriş ücretlerinin kaldırılmasını isteyen besiciler ve tüccarlar, uygulamanın devam etmesi durumunda protestolarını sürdüreceklerini belirtti.

'UYGULAMADAN VAZGEÇİLSİN'

Hayvan ticareti yapan Mehmet Emin Ertuş, bu uygulamayı hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini söyledi. Ertuş, “Bazen pazara getirdiğimiz 20 koyunu 15 gün boyunca satamıyoruz. Hayvanları her gün pazara getiriyorum ve bunun için benden her hayvan için günlük para istenecek. Haftada neredeyse 100 TL giriş ücreti ödemek zorunda kalacağız. Bu durumda hiçbir şey kazanamayacağız. Bu halk mağdur ediliyor. Belediyenin bu uygulamayı ihaleye verdiği firmaya yaptırdığını duyduk. Bu durumdan dolayı artık evimize ekmek götüremez hale geleceğiz. Yetkililerin biran önce bu durumdan vazgeçmelidir" dedi. 

'UYGULAMA HAYVANCILIĞA DARBE'

Herkesin uygulamadan şikayetçi olduğunu söyleyen Hacı Işık ise, tepkisini “Buraya her gün giriş parası verirsek günlük kazancımızı da onlara vermiş olacağız. Girişin ücretsiz olması gerekiyor. Biz kesinlikle girişlerde ücret ödemeyeceğiz” sözleriyle gösterdi.

Hikmet Aslan da "Bu uygulamayı protesto etmek için pazara girmeyecek, para da vermeyeceğiz” diyerek, belediyenin bu uygulamaya derhal son vermesini isterken, Yusuf Kızıltaş adlı besici ise kararın Van'daki hayvancılığa adeta “darbe” olduğunu ifade etti.