Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi, Van’da bir düğün salonunda halk şöleni düzenledi. Salona "Mutlaka Kazanacağız", "Kapitalizmin metalaştırma politikalarına karşı başkaldırıyoruz", “Özgür yaşamı, genç kadın emeğiyle örgütlüyoruz", “Devrimci gençlik ruhuyla mutlaka faşizmi yeneceğiz" ve "Başkaldırdık direniyoruz, faşizmin üzerine yürüyoruz" pankartları asıldı. 

Salonuna polisler tarafından kurulan kameraya itiraz eden HDP İl Eşbaşkanı Ökkeş Kava, yapılanın hukuksuz olduğunu, polis kameraların dışarıya çıkmasını istemesi üzerine tartışma yaşandı. Tartışmada polisin, “Tüm emniyeti yukarıya çıkarırım” demesi tansiyonu yükseltti. Kava, parti faaliyetlerinin engellenmek istendiğini belirterek, konuya ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Yaşanan tartışmayı görüntülemek isteyen gazetecilere de polis engel olmaya çalıştı. Sanatçı Şükran Colemergi söylediği şarkılar eşliğinde gençler halay çekti. 

HDP Muş Milletvekili Mensur Işık, Kürtlerin bu topraklarda verdiği mücadeleye ve tarihsel geçmişine dikkat çekti. Işık, "Bizi silmeye çalışıyorlar, bizi yok etmeye çalışıyorlar ama bizi yok edememişler ve asla yok edemeyecekler” dedi.

'TECRİT İLE KAOS GÜNDEME GELMİŞTİR'

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 15 Şubat 1999 tarihinde Türkiye'ye teslim edildiğini hatırlatan Işık, “15 Şubat 1999’da sayın Öcalan'a yönelik olan uluslararası komplo yapıldı. Bu komplo sadece Kürt halkına değil tüm dünya halklarına yapıldı. Sayın Öcalan 27 Temmuz 2011 tarihinden bu yana avukat görüşü yapılmıyordu. DTK Eşbaşkanı Leyla Güven yoldaşımızın öncülüğünde gelişen açlık grevi ile tecrit kısmen kırılmış oldu ve 5 kez avukat görüşü yapıldı. Şimdi bizler ve sizler sayın Öcalan üzerindeki tecridin niteliğini değerlendirirken aslında şöyle bir perspektif çizdiğimizi düşünüyorum; sayın Öcalan üzerindeki tecrit ile kaos ve çözüm süreci ya da darbe mekaniği ile demokratikleşme ya da savaş ve barış ikileminde hep gündeme gelmiştir ve geliyor. Ne zaman ki sayın Öcalan üzerindeki tecrit derinleşir ve yaklaşırsa o zaman biz diyoruz ki darbe yakalamış yaklaşmıştır zaman biz biliyoruz bu ülkede sadece Türkiye'de değil. İran'da Irak'ta Suriye'de Kürtlerin yaşadığı her yerde Kürt karşılığı savaş derinleşecektir. Bu savaş aynı zamanda Kürt siyasetine karşı çok derin yürüyen bir savaştır" diye ifade etti. 

Tüm baskılara rağmen genci, kadınıyla salonun doldurulduğuna işaret eden Işık sözlerini şöyle tamamladı: "Çünkü biz özgürlüğe susamış bir halkız. Tarih şunu göstermiştir halkların özgürlük mücadelesi zafere ulaşmıştır.”

Konuşmanın ardından Tiyatro Mencel, “Zargotin Zêrgotine” adlı Kürtçe tek perdelik müzikal komedi oyununu sahneledi.

Şölen, Koma Pel'in dinletisi ardından sona erdi.