Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Hacıbekir (Xaçort) Mahallesi sakinleri, akşam saatlerinde devriye gezen polislerin sık sık gaz bombası kullanmasına tepkili. Mahalle sakinleri, herhangi bir olay olmamasına rağmen gaz bombaları kullanılmasını "keyfi tutum" olarak yorumladı. 

AMAÇ CEZALANDIRMAK

Mahallede sakinlerinden Ayten Sargıl, neden gaz bombalarının kullanıldığını bilmediklerini ifade etti. Gazdan kaynaklı evlerinde oturamadıklarını ifade eden Sargıl, “İftardan sonra gaz atmaya başlıyorlar. Yıllardır her gece bu durum tekrar ediyor. Savcılığa giderek suç duyurusunda bulunacaktık ancak adalet olmadığı için gitmedik. Hak, hukuk ve adalet kalmadı" dedi. Özellikle hastaların söz konusu durumdan olumsuz etkilendiğine dikkati çeken Sargıl, "Bize ceza verilmek isteniyor. Bu yaşamı bize dayatıyorlar. Psikolojik baskı uyguluyorlar. Bunu kabul etmiyoruz. Zulme boyun eğmeyeceğiz. Onlarca kez evlere baskın yapıyorlar. Yetmiyor dava açıyorlar. Çocukları istismar edenleri, kadınları katledenleri, uyuşturucu satanları da bırakıyorlar. Xaçort size ne yaptı? Artık Yeter" diye tepkisini dile getirdi. 

HER AKŞAM GAZ

Akşam saatlerinde atılan gazdan kaynaklı kimsenin evden çıkamadığını söyleyen Yusuf Bor, gaz kapsüllerinin bahçelerine düştüğünü aktardı. Bor, bu durumun “zulüm” olduğunu belirterek, “Ne bir gün ne iki gün... Her gün her akşam saatlerinde gelip her tarafa gaz atıyorlar. Türkiye’de adalet olmadığı için bu yapılıyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir durum yok” dedi. 

Nefes darlığı sorunu yaşayan 85 yaşındaki Meryem adlı kadın ise, gaz bombalarından kaynaklı rahatsızlığının arttığını ifade etti. Meryem, "Artık evimde nefes alamıyorum. Bu yapılanlar reva mı?" diye sordu.  

polislerin gaz atmasına tepki gösteren Mithat Kaçak ise, atılan gazlara "çocuklar taş atıyor" gerekçesi gösterildiğini aktardı. Kaçak, bu durumun gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak, "Keyfi bir şekilde gaz atıp bizi rahatsız ediyorlar. Bu gazların mahalleye atılmasını istemiyoruz” diye konuştu. (Van/MA)