Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Hacıbekir Mahallesi'nde 15 Şubat 2019 tarihinde kendilerini gözaltına alan polislerden işkence gören Ö.S. (14), Ş.Y. (16) ve O.D.’nin (17) yargılandığı davanın 3’üncü duruşması, Van 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

İşkence olayı ile ilgili açılan ve iki yıl içerisinde 5 savcının değiştiği soruşturma dosyası “kovuşturmaya yer olmadığı” gerekçesiyle kapatıldı.

BARODAN KATILIM OLMADI

Duruşmaya haklarında  “Tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma veya el değiştirme”, “Görevi yaptırmamak için direnme”, “Hakaret”, “Örgüt üyesi olmak”, “Örgüt propagandası yapmak” ve “Trafik güvenliğini tehlikeye sokmak” suçlamalarıyla 10 yıldan 26 yıla kadar hapis cezası istenen tutuksuz yargılanan 2 çocuğun avukatı hazır bulunurken, Ş.Y. adlı bir çocuk ise duruşmaya avukatsız katıldı. Van Barosu’na bağlı Çocuk Hakları Komisyonu ve İnsan Hakları Komisyonu’na bağlı avukatların duruşmaya katılmaması dikkat çekti.

TANIK: KORKU İLE İFADE VERDİM

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada tanık olarak dinlenen bir kişi, olay zamanında gözaltına alındığı sırada çocuk yaşta olduğunu ve karakolda korktuğundan dolayı yanlış beyanda bulunduğunu belirterek, daha önce karakolda verdiği beyanlarını kabul etmediğini söyledi. 

Avukatı olmayan Ş.Y. adlı çocuk, savunmasının alındığı celsede avukatının olmadığını bu sebeple bazı haklarını anlayamadığını bu nedenle davada avukat ile temsil edilmek istendiğini ifade etti.

O.D.’nin avukatı Naci Duman ise müvekkilinin kekeme olduğunu bu nedenle slogan atmasının imkansız olduğunu belirterek, sağlık durumuna ilişkin Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alınması ve bir tanığın daha dinlenmesi talebinde bulundu.

Savunmalar ardından mahkeme heyeti, Ş.Y. adlı çocuğa avukat tahin edilmesine, avukat Duman’ın taleplerinin kabul edilmesi ve eksik hususların giderilmesine karar vererek bir sonraki duruşmayı 12 Nisan 2022 tarihine erteledi.