İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Temsilciliği, Akdeniz Üniversitesi’nde ırkçı saldırıya uğrayan Kürt öğrenciler ile dayanışmak için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ndeki (YYÜ) bir kafede saldırıyı protesto eden üniversiteli 4 gencin gözaltına alınmasına ilişkin basın toplantısı yaptı. İHD Şubesi’nde yapılan basın toplantısına, İHD Genel Sekreteri Hüseyin Küçük Balaban, TİHV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci ve TİHV Temsilcisi Sevim Çicek, İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Hamdi Bayhan ve Bilim Antropoloji Sanat ve Kültür Derneği (BASK-DER) üyesi Oktay Özmaya katıldı.

‘EŞYALARA EL KONULDU’

Açıklamayı okuyan İHD MYK üyesi Hamdi Bayhan, YYÜ’nde okuyan BASK-DER üyeleri Orhan Özkan, Okan Kaplan, İsmail Hakkı Tuncer ve bölgedeki insan hakları savunucularının oluşturduğu Bölge Dayanışma Ağı üyesi Yunus Küçük Çelebi adlı öğrencilerin ifadeleri alınmak üzere çağrıldığı Van İl Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltına alındığı hatırlattı. Öğrencilerin gözaltına alınmasının ardından adreslerine polis baskını düzenlediğini aktaran Bayhan, baskında öğrencilerin kişisel eşyalarına el konulduğunu söyledi.

‘DERHAL SERBEST BIRAKILMALILAR’

Yunus Küçük Çelebi’nin öğrenci kimliğinin yanında insan hakları savunucusu olduğunu belirten Bayhan, “Irkçı saldırıyı protesto eden ve temel hak özgürlük savunucusu olan öğrenciler gözaltına alınamaz. Derhal serbest bırakılmalıdır” çağrısında bulundu.

‘BASKILARA SON VERİLSİN’

TİHV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci ise ifade, toplanma ve gösteri yapma, düşüncelerini açıklama yanı sıra hak ihlallerini protesto etme özgürlüklerinin demokratik toplumun temelini oluşturduğu belirterek, öğrencilerin bu haklarını kullandığını söyledi. Bu durumun suç olmadığını aktaran Üsterci, “Öğrencilere yapılanlar kabul edilemez. Bu uygulama, hak savunucularına dönük bir baskı uygulamasıdır” diyerek, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması gerektiğini vurguladı. Çelebi’nin hak savunucusu olduğunu kaydeden Üsterci, “İnsan hakları savunucuları üzerindeki baskı uygulamalarına son verilsin. Yetkililer, uluslararası sözleşmelerinin yükümlülüklerini yerine getirmeye davet ediyorum” diye konuştu.

‘UYGULAMALAR İVEDİLİKLE KALDIRILMALIDIR’

İHD Genel Sekreteri Hüseyin Küçük Balaban da Çelebi’nin gözaltına alınmasının ciddi bir hak ihlali olduğuna dikkati çekti. Van’da Valilik kararıyla 2015 yılından beri yürürlükte olan yasaklama uygulamalarına değinen Küçük, bu uygulamalar ile kentteki sivil toplum kuruluşlarının sesinin duyurulmasının engellendiğini belirterek, “Bu uygulamalar ivedilikle kaldırılması gerekir. Sivil toplum örgütlerinin açıklama yapması kentin güvenliğini tehlikeye düşürmez” dedi. Balaban, gözaltına alınanların bir an önce serbest bırakılmasını talep etti.