Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAYDER) Van Şubesi, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) soruşturması kapsamında dün aralarında avukatların da bulunduğu 101 kişi hakkında gözaltı kararı çıkartılmasını protesto etti. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü binasında yapılan açıklamaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyeleri de katıldı. 

‘KÜRTLER BOYUN EĞMEZ’

Eylemde açıklama yapan TUHAYDER yöneticilerinden Kenan Kara, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün “yargı reformu” açıklamasına işaret ederek, reformdan hak, hukuk ve adaletin çıkmadığını kaydetti. AKP’nin kural tanımadan, yargı yoluyla siyasi rakiplerini tasfiye etmeye çalıştığını dile getiren Kara, “AKP yargı reformu diyerek sadece halkı kandırıyor ve oyalıyor. AKP, Kürtlere ve muhaliflere saldırarak ülkeyi çöküşe götürmektedir. Bu siyasi soykırım, gözaltı ve tutuklamalarla hiçbir yere gidilemeyeceğini, bununla ülkenin daha fazla karanlığa sürükleneceğini defalarca kez dile getirdik. Kürt halkının gözaltı ve tutuklamalarla boyun eğmeyeceğini defalarca söyledik” diye konuştu.  

SİNDİRME POLİTİKASI

Gözaltı ve tutuklamaların hukuki açıdan bir izahının olmadığına dikkati çeken Kara, şöyle devam etti: “Yaşanan gözaltılar, AKP-MHP iktidarının faşizan yöntemlerle HDP’ye, demokratik siyasetin temsilcisi olan kurum ve kişilere yönelik uyguladığı sindirme politikasının bir ürünüdür. İnsan hakları, adalet, özgürlük ve demokrasi savunucuları olarak mücadelemizden bir an olsun geri adım atmayacağımızı belirtiyoruz. Hukuksuzca gözaltına alınan arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.” (HABER MERKEZİ)