Van Kurubaş Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM), İranlı Z.N.’ye tecavüz eden güvenlik görevlileri İ.H.K. ve Y.V. ile hala teşhis edilemeyen bir kişi hakkında, “nitelikli cinsel saldırı” suçlamasıyla açılan davanın 4’üncü duruşması görüldü. Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, sanıklar tutuklu bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu ile Kadın Hakları Komisyonu üyeleri ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar da duruşmada hazır bulundu. 

15’ER YIL HAPİS CEZASI

Savcının esasa ilişkin açıkladığı mütalaaya karşı sanık avukatları savunma yaptı. Daha sonra söz alan sanıklar, tahliye talebinde bulundu. 

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, her 2 sanığa ayrı ayrı 15’er yıl hapis cezası verdi. Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. 

NE OLMUŞTU?

Van’daki Kurubaş Geri Gönderme Merkezi’nde 22 Temmuz tarihinde İ.H.K. ve Y.V. isimli güvenlik görevlileri ile ismi belirlenemeyen bir kişi İranlı Z.N. isimli kadına tecavüzde bulundu. 26 Temmuz tarihinde Edremit Jandarma Komutanlığı tarafından ifadesi alınan Z.N. kendisine tecavüz failleri Y.V. ile İ.H.K. teşhis etti. Teşhisin ardından ifadeleri alınan 2 güvenlik görevlisi, çıkarıldıkları Sulh Ceza Mahkemesi’nde “nitelikli cinsel saldırı” suçundan tutuklandı. 

Soruşturma aşamasında Z.N’nin İran’da yaşadığı şiddetten kaynaklı Türkiye’ye geldiğini, GGM tarafından hakkında hazırlanan evraklarda “Kurum düzenini bozuyor” denilerek bir an önce sınır dışı edilmek istendiği ortaya çıkmıştı. Ayrıca olayla cinsel saldırısında yer alan üçüncü kişi hakkında şu ana kadar herhangi bir tespit yapılamaması kafalarda soru işareti olarak kaldı.

Yine Z.N.’nin soruşturmanın genişletilmesi ve GGM’de görevli ve aralarında müdür vekilinin de bulunduğu 5 memur hakkında ise  “Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi” ve “Görevi kötüye kullanmak” suçlamasıyla açılan soruşturmada Van Cumhuriyet Başsavcılığı kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.