Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Gençlik Meclisi, Ankara’da Kürtçe müzik dinlediği için öldürülen Barış Çakan cinayeti ile son günlerde artan polis ve bekçi şiddetini yaptıkları açıklamayla protesto etti. 

“Bijî yekîtiya netewî” sloganın atıldığı açıklamada, “Zimanê me hebûna me ye”, “Nijadperestî virusa herî mezin e” ve “Bu şiddet sizin eseriniz” dövizleri taşındı. HDP Van milletvekilleri Muazzez Orhan ve Murat Sarısaç ile HDP il eşbaşkanlarının da aralarında bulunduğu gençler, il binasından çıkarak Sanat Sokağı'na doğru yürümek istedi. Ancak, gençler bina girişinde polisler tarafından engellendi. Çembere alınan gençler ile polisler arasında dakikalarca süren bir tartışma yaşandı. 

TALİMAT DOĞRULTUSUNDA BASINA YASAK!

Tartışmayı çekmek isteyen basın çalışanları, aylardır olduğu gibi bir kez daha polislerce engellendi. Talimat doğrultusunda basının çekim yapmasının yasak olduğunu öne süren polisler, yürüyüş yasağına ise, Van Valiliği'nin 3 yılı aşkın süredir ayda bir uzattığı eylem ve etkinlik yasağı kararını gerekçe gösterdi. 

TGS KARTI DAHİ KABUL EDİLMİYOR 

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile gazetecilerin bağlı oldukları kurumların kartının geçerliliğinin olmadığını savunan Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne bağlı polisler, Başbakanlık tarafından verilen Sarı Basın Kartı dışında kart kabul etmeyeceklerini söyledi. Duruma tepki gösteren HDP'li Sarısaç, “Basının özgür olduğunu mu savunuyorsunuz? Bakın basın özgür değil. Çekim yapmalarına izin vermiyorsunuz” dedi. Vekiller ile polisler arasında dakikalar süren tartışmanın ardından kitle il binasının bulunduğu sokakta açıklama yaptı.

BASKI VE ŞİDDET DEVAM EDİYOR

Kürtçe açıklama metnini okuyan HDP Van Gençlik Meclisi üyesi Ferhat Azan, AKP-MHP’nin ittifakının "faşizan" politikalarına devam ettiğini söyledi. Bu politikanın Kürt halkını hedef aldığını belirten Azan, “Yıllardır Türkiye’de ve Kürdistan’da halk üzerinde baskı ve şiddet devam ediyor. Bizler buradan söylüyoruz ırkçılık ve faşistlik, insan onuru için kabul edilir bir durum değil. Bu büyük bir suçtur. AKP kendisini bu şekilde ayakta tutmaya çalışıyor. Irkçı ve faşist gurupları devreye sokup Kürt gençlerini katlediliyor” diye konuştu.

Kürtçe konuştukları için öldürülenleri hatırlatan Azan, Kürt dilinin yok sayılmasına karşı her yerde mücadele edeceklerini söyledi.