Van'ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerlerin 11 Eylül gözaltına aldığı Osman Şiban ve yaşamını yitiren Servet Turgut’un helikopterden atılmasını belgelerle ortaya çıkan Mezopotamya Ajanası (MA) muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile Jinnews muhabiri Şehbiran Abi ve gazeteci Nazan Sala, 9 Ekim’de çıkarıldıkları mahkemece “devlet aleyhine toplumsal haberleri yapmak” gerekçesiyle tutuklandı. Gazetecilerin avukatları, Van 3’üncü Sulh Ceza Hakimliği'nin verdiği tutukluluk kararına 16 Ekim’de itiraz talebinde bulundu. 

İtiraz dilekçesinde, “örgüt üyeliği” iddiasına ait herhangi somut bir delilin olmadığı, telefon görüşmeleri ve delil olarak alınan notların gazetecilik faaliyeti kapsamında olduğu belirtildi. 

Dilekçede, “Gazeteciler hakkında verilen tutuklanma kararına itirazımız ile yapılacak incelemenin, bizimde savunma makamı olarak katılacağımız duruşmalı ortamda ele alınıp, neticede itirazımızın kabulü ile tutukluluk kararının kaldırılarak, müvekkillerimizin tahliyesine karar verilmesini talep ederiz” denildi.

Avukatların Van 1’inci Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılan itirazını değerlendiren mahkeme heyeti, gazetecilerin tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.