Van'ın Çatak ilçesinde 11 Eylül’de operasyona çıkan askerler tarafından gözaltına alınan Osman Şiban ve yaşamını yitiren Servet Turgut’un helikopterden atılmasını belgeleriyle ortaya çıkan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile Jinnews muhabiri Şehbiran Abi ve gazeteci Nazan Sala, 6 Ekim’de gözaltına alındıktan 3 gün sonra çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı. 4 gazetecinin tutuklanmasına ise, “Devlet aleyhine toplumsal haberleri yapmak” gerekçe gösterilmişti. 

Gazetecilerin avukatları, tutuklama kararı üzerine Van 3’üncü Sulh Ceza Hakimliği’ne itirazda bulunarak, dosyadaki “örgüt üyesi olmak” iddiasına dair somut bir delilin olmadığını belirtti. Ancak, tutukluluğa itiraz 16 Ekim’de mahkeme tarafından reddedildi.  

MAHKEMENİN KARARI

İtirazın reddedilmesini değerlendiren gazetecilerin avukatlarından Barış Oflas, itirazda karşı Van 1’inci Sulh Ceza Hakimliği’ne yaptıkları başvurunun da reddedildiğini aktardı. Oflas, “Van 1’inci Sulh Ceza Hakimliği, muhalif gazeteciliği suç olarak kabul etmiş, iktidarın ve kolluğun yaptığı bütün hukuksuzlukları korumaya dönük bir tescil kararı vermiştir” dedi. 

Gazeteciliğin suç sayılmasının evrensel ilkelerine aykırı olduğunu vurgulayan Oflas, “Gazetecilik faaliyeti ve yapılan bütün haberler toplumsaldır. Toplumsal olmayan haber yoktur. Bu tutuklama gerekçesi ve iddialar, Türkiye’de gazetecilik yapan herkesi potansiyel suçlu görebilecek, yaptığı haberi illegalize edebilecek ucu açık soyut bir gerekçedir. Gerekçe masumiyet karinesine aykırı. Hem yerel yasaların hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) basın ve düşünce hürriyetini güvence altına alan maddelerine aykırıdır” diye konuştu. 

AYM’YE TAŞINACAK

Gazetecilerin “örgüt üyesi olmak” adı altında tutuklanmalarının “hakkın kötüye kullanımı” anlamına geldiğini söyleyen Oflas, “Bu dosya salt gazetecilik dosyasıdır. Muhalif gazetecilik suç sayılamaz” dedi. Tutukluluk kararının adalete olan güveni de zayıflattığına dikkati çeken Oflas, şöyle devam etti: “Van 1’inci Sulh Ceza Mahkemesi tarafından verilen karar kesin hüküm olduğu için tutuklamanın oluşturduğu hak ihlalleri açısından Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulunacağız.”