Van'ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerlerin gözaltına aldığı Osman Şiban ve yaşamını yitiren Servet Turgut’un helikopterden atılmasını belgeleriyle ortaya çıkaran Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile Jinnews muhabiri Şehbiran Abi ve gazeteci Nazan Sala için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuru yapıldı. 

HAK İHLALİ

Gazetecilerin hukuki temsilini üstlenen Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) avukatları, yaptıkları başvuruda, gazetecilerin “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı”nı ihlal edildiğini belirtti. Gazetecilerin haksız ve hukuka aykırı olarak gözaltına alınıp tutuklandığını ifade eden avukatlar, gazetecilerin tutukluluk sebebinin mesleki faaliyetleri olduğu ve bu durumun gazetecilerin ifadesi alınırken suç unsuru olarak sunulan kitap, gazete ve haber notlarından oluşan fiziki deliller tarafından da açıkça ortaya konduğu anlatıldı.

'İŞKENCEYİ HABERLEŞTİRDİKLERİ İÇİN TUTUKLANDILAR' 

Tutuklama kararının arkasında yatan gerçek sebebin Van’da gözaltına alınan yurttaşların yaşadığı işkencenin sebep olduğu kamuoyu tartışması olduğunu vurgulayan avukatlar, gazetecilerin haber yapmasının hükümet yetkililerini rahatsız ettiği kaydedildi.  

NE OLMUŞTU?

Van'ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerlerin 11 Eylül’de gözaltına aldığı Osman Şiban ve yaşamını yitiren Servet Turgut’un helikopterden atılmasını belgeleriyle ortaya çıkaran Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile Jinnews muhabiri Şehbiran Abi ve gazeteci Nazan Sala, 6 Ekim’de gözaltına alınmışlardı. 4 gazeteci, 9 Ekim’de çıkarıldıkları mahkemece “devlet aleyhine toplumsal haberleri yapmak” gerekçesiyle tutuklanmıştı.