Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Van’da yaşamını yitiren Servet Turgut ve Osman Şiban’ın, gözaltına alınmasının ardından işkenceye uğrayarak helikopterden atılmalarını belgeleriyle ortaya çıkaran Mezopotamya Ajansı muhabirler Adnan Bilen ve Cemil Uğur, Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve gazeteci Nazan Sala’nın tutuklanmasını Meclis gündemine taşıdı.

Kaçmaz, önergesinde işkence ve kötü muamele vakalarının arttığını belirterek, “cezasızlık rejimi”nin toplumsal endişeleri derinleştirdiğini söyledi. Gazetecilerin tutuklanmasının ardından götürüldükleri cezaevinde hak ihlallerine maruz kalmasına da değinen Kaçmaz, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e şu soruları sordu: 

“* Gazeteci Adnan Bilen, Cemil Uğur, Şehriban Abi ve Nazan Sala hangi gerekçelerle tutuklanmışlardır?

* Bu gazetecilerin tutuklanma sebebi Servet Turgut ve Osman Şiban’ın helikopterden atılması haberi midir?

* Şehriban Abi ve Nazan Sala’nın Van T Tipi Cezaevi’nde erkek tutukluların kaldığı koridordaki bir koğuşa konulduklarını doğru mudur? Doğru ise böyle bir uygulama hangi hukuki gerekçelerle yapılmıştır?

*Servet Turgut’un ölümüne ve Osman Şiban’ın ağır yaralanmasına sebep olan kişiler kolluk kuvveti oldukları için mi gazeteciler hedef alınmıştır?

* Demokratik bir ülkede yargılanması gereken iki yurttaşı helikopterden atan kişiler midir yoksa haberi yapan gazeteciler midir?”