Van Çatak ilçesinde askerlerce gözaltına alınıp, helikopterden atılan iki yurttaşın haberini yaparak kamuoyuna duyuran Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile birlikte Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve gazeteci Nazan Sala’nın dün çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmaları üzerine kentte çalışan gazeteciler Ruşen Takva, Rojda Oğuz ve Arif Aslan MA’na dayanışma ziyaretinde bulundu.

Bulundukları destek ziyaretine dair konuşan gazeteci Ruşen Takva, kamuoyunun iki yurttaşın helikopterden atılması skandalını duyurmaları sonrası tutuklanan gazetecilerle gösterdiği dayanışmanın yetersiz olduğu eleştirisinde bulundu.

Takva, bu eleştirisini “Batıda yargılanan gazetecilere gösterilen duyarlılık burada yargılanan gazetecilere gösterilmiyor. Söz konusu Kürtler ve buradaki muhalif gazeteciler olunca ne yazık ki yeterince ses çıkarılmıyor” diye belirtti.

‘Baskı ve yıldırma politikası’ 

Bütün haksızlıklara rağmen hukuku, demokrasiyi savunmaya devam edeceklerini dile getiren Takva, “Yapılan operasyon sadece MA’nın muhabirlerine değil, aslında halkın haber alma hakkına yönelik bir operasyondur. Sahada gazeteci olarak kendini tanımlayan bütün gazetecilere gözdağı verilmek isteniyor. Bu baskı ve yıldırma politikasına karşı mücadele etmek gerekiyor. Halkın haber alma hakkına sahip çıkmaya devam edeceğiz.” dedi.

‘Kamuoyu destek vermeli’

Gazeteci Arif Aslan da tutuklananlar meslektaşlarının sadece gazetecilik yaptıklarını hatırlatttı. Aslan, şunları ifade etti: Arkadaşlarımız sadece gazeteci oldukları için tutuklandılar. Çiftçi iki yurttaşa yapılan işkenceyi haberleştirerek kamuoyuna duyurdukları için tutuklandılar. Bütün kamuoyunun tutuklanan bu gazeteci arkadaşlarımıza destek vermesi gerekiyor. Çünkü gazetecilerin sesleri kısıldığında demokrasi ve özgürlükler de ortadan kalkar. Susturulmak istenen toplumun kendisidir.

HDP ve DBP: Özgür basın susturulamaz

HDP ve DBP Van il örgütleri parti binasında yaptıkları açıklamada, iki köylünün helikopterden atılmasını ortaya çıkaran 4 gazetecinin tutuklanmasına, “Gerçekleri yansıttıkları için tutuklandılar” diyerek tepki gösterdi.

4 gazetecinin tutuklanmasının demokrasiye yönelik bir darbe olduğunu dile getiren Ortak açıklamayı okuyan DBP Van İl Eşbaşkanı Çetin Uyar, “Basın emekçisi arkadaşlarımız, gerçekleri yansıttıkları için tutuklandılar. Bu tutuklamaları kınıyoruz. Özgür basın susturulamaz” diye konuştu.