Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri ile binlerce kişinin katılımıyla Van’da 8 Ocak'ta Kürt ulusal birliğine dair “Şimdi ulusal birliği ve özgürlüğü sağlama zamanı” şiarıyla yapılan açıklama ve kitlesel yürüyüşe ilişkin soruşturma başlatıldı.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan soruşturma kapsamında DBP Van İl Örgütü Eşbaşkanları Gülderen Varlı ve Çetin Uyar, ifadeye çağrılmıştı. 

Aynı soruşturma kapsamında ifadeye çağrılan Gazeteci Ruşen Takva, Van Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi’ne giderek, ifade verdi. “2911 Sayılı Kanuna Muhalefet” iddiasıyla ifade veren Takva’ya yapılan yürüyüşü neden takip ettiği soruldu.

Takva, ifadeye çağrılmasına ilişkin şunları söyledi: “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle siyasi iktidar basın özgürlüğü mesajı vermeye devam ederek suni bir gündem yaratıyor. İşin gerçeği, gazetecilerin bugün de bile ifade için karakol kapılarını aşındırdığıdır. Tüm bunlara rağmen büyük rezidanslarda bulunan ofislerinde değil, sahada görevimizi yapmaya devam edeceğiz” dedi.