STAR Kadın Derneği ve Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu,  Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde sistematik işkence ve tecavüze uğrayan tutsak Garibe Gezer'in bulunduğu hücrede şüpheli bir şeklide yaşamını yitirmesine ilişkin basın açıklaması düzenledi. Van Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda düzenlenen açıklamaya Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubeler Platformu Kadın Meclisi, Tevgera Jinên Azad (TJA), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi  Kadın Komisyonu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyeleri ve Van Kadın Meclisi katıldı.

'22 GÜN HÜCRE CEZASI VERİLDİ'

Açıklamada konuşan Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı avukat Jiyan Özkaplan Garibe'nin üç kişilik hücreye geçmeyi talep ettiğini ancak, cezaevi idaresi kararıyla zorla tek hücreye götürüldüğünü ifade etti. Jiyan, “Tek kişilik hücreye götürmek isteyince Garibe bu durumu protesto etmiştir. Cezaevi yönetimi Garibe'yi protesto yaptığı gerekçesiyle yarı çıplak ve yerde sürükleyecek bir şekilde insanlık onuruna yaraşmayan bir müdahaleyle işkence odası olarak bilinen süngerli odaya götürmüştür” dedi. Kandıra Cezaevi’nde gardiyanlar tarafından Garibe’ye cinsel ve psikolojik şiddet uygulandığını vurgulayan Jiyan, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Garibe Gezer bu durumu ailesine ve avukatlarına bildirmiş akabinde bu bildirim yüzünden tekrar disiplin cezası almıştır. Bu süreçlerde üst üste disiplin cezaları uygulanarak Garibe hücreye alınmıştır. Garibe kendisine yönelik sistematik işkence ve tecavüzü bir mektupla anlatmış ve yaşadıklarının kamuoyu tarafından bilinmesini istemiştir. Ne yazık ki dün cezaevi yönetiminden bir kişi Garibe'nin intihar ettiğini ailesine bildirmiştir. 9 Aralık Perşembe günü cezalı olarak bulunduğu hücrede ölü bulunmuştur.”

'CEZAEVİ VE SAVCILAR SUÇA ORTAK'

Garibe’nin otopsi işlemlerinin avukatlarından gizlendiğine dikkat çeken Jiyan, “Avukatları otopsi yaplırken yer almak istemiş ise de savcılık alelacele avukatları beklemeden otopsi işlemini bitirmiş ve bu tavrıyla gizledikleri gerçeklerin ortaya çıkmasına kendilerince engel olmuşlardır. Garibe'ye uygulanan insanlık dışı muamele ve işkenceler ortadayken cezaevi ve savcılık makamı sessiz kalarak bu suça ortak olmuştur” sözlerini kullandı. 

'SAVCI, ADALET BAKANLIĞI, İÇİŞLERİ BAKANLIĞI BU SUÇA ORTAKTIR'

Savcılığın ve cezaevi idaresinin tavrı nedeniyle Garibe’nin ölümü için “Bu ölüm şüpheli bir ölümdür” sözlerini vurgulayan Jiyan, “Bir kadına cezaevinde tecavüz ediliyor, cezaevi yönetimi tarafından insanlık onuru zedelenerek işkenceye maruz bırakılıyor. Tüm bu durumlar için suç duyurusunda bulunulmasına rağmen savcılık makamı sorumluların ortaya çıkması için hiçbir işlem yapmıyor. Savcılık hiçbir işlem yapmayarak bu suça ortak olduğunu açık bir şekilde ortaya koymuştur. İşkence, tecavüz, cinsel saldırı suçlarını işleyen Kandıra cezaevi yönetim ve personeli ile beraber bu suçlara ortak olan savcılık makamı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı yaşanan bu ölümden sorumludur” dedi. 

'HESABINI SORACAĞIZ'

“Tüm sorumlular hakkında soruşturma başlatılmalı” diyen Jiyan, “Hapishanede Garibe Gezer, dışarıda Deniz Poyraz ve nice kadınları katledenler duysun ki; hakikat ortaya çıkıp katiller en ağır cezayı alana kadar ve adalet yerini bulana kadar; bizler buradayız ve hepsinden hesap soracağız! Herkesçe bilinmesini isteriz ki; insanlık onuru işkenceyi yenecektir” diye ekledi.