Van’da Nisan ve Mayıs aylarında dikimine başlanan Şitiller (Fideler), pandemiden dolayı tezgahlarda çürümeye kaldı. Uygulanan tam kapanmanın şitil sezonuna denk gelmesi nedeniyle mağdur olan satıcılar, yaşanan kapanmadan dolayı yüzde 80 oranında bir zarar yaşadıklarını anlattı. 

TEZGAHTA ÇÜRÜDÜ

Yıllardır şitil satan İsmail Çınar, bu yıl pandemiden dolayı zarar ettiklerini belirterek, ellerine çürüyen şitilleri çöpe atmak zorunda kaldıklarını ifade etti. İnsanların pandemiden dolayı sokağa çıkmaması nedeniyle satış yapamadıklarını dile getiren Çınar, “Nisan ayından başlayarak Mayıs ayına kadar burada şitil satıyoruz.  İşlerimizin olduğu sezon pandemiye denk geldi. Sabahın erken saatinde tezgahımı kuruyorum ama iş yok. İnsanlar köylerden gelmeyince de mecburen şitiller tezgahta çürüyor. Sokağa çıkma yasağı en çok bizi etkiledi. Kent genelinde zaten ciddi bir işsizlik var. Şu an tezgahımda domates, biber, salatalık, patlıcan, çilek fideleri var. Bunun yanı sıra ekimlik tohumlar var. Bu fideler bize Baykan, Antalya ve Mersin’den geliyor. Tohumlar ise Bursa’dan geliyor. Satın aldığımız ürünlerden tümden zarar ettik” diye konuştu. 

BİN LİRA ZARAR 

Eskisi gibi şitil satamadıklarını anlatan Abdülkerim Laçin ise, tam kapanmadan dolayı insanların sokağa çıkmadığını belirterek, ellerinde kalan şitillerin çürüdüğünü söyledi. Laçin, “İlçe, köy ve mahallelerden merkeze kimse gelmiyor.  Sokaklarda sadece bizler varız. 3 yıldır bu sokakta şitil satıyorum. Geçen yıl da salgın vardı ama işlerimiz iyiydi. Bu yıl tam kapanmadan dolayı işlerimiz çok kötü. Fideler elimizde çürüdü. Bu hafta 500 ile bin TL arası zarar ettik. Ben de çürümeyen fideleri satabilme umuduyla burada bekliyorum” dedi. (Van/MA)