Ülkede yaşanan ekonomik kriz her geçen gün derinleşerek sürüyor. Krizin etkilerinin en fazla hissedildiği yerlerden biri olan pazarda, esnaf satış yapamaz, yurttaş ise tezgâhlara uğrayamaz oldu. Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Bostaniçi Mahallesi’nde kurulan halk pazarı esnafı, satışların yüzde 50 oranında düşmesinden yakındı. 

Boş zamanlarında pazarda babasına yardım eden Helin Uygun, “Geçimimizi buradan karşılamaya çalışıyoruz. Ekonomi bizi zorluyor ve iş olanağı bulamadığımız için burada çalışmak zorunda kalıyorum. Eskiden daha çok iş olurdu. Şimdi eskisine oranla işler baya düştü” dedi. Kentte kış aylarının çetin geçmesinden dolayı zorlandıklarını dile getiren Uygun, “Esnaflık çok zor bir iş zaten ağır şeyler kaldırmak zorunda kalıyoruz” dedi. 

‘GELİR YOK GİDER ÇOK’

Kazançlarında geçen yıllara oranla yüzde 50 düşüş olduğunu belirten Musa Yıldız da, “Sabah erken saatlerde gelerek hazırlığımızı yapıyoruz ama iş yok. Eskiden kazandığımız paranın yarısını bile kazanamıyoruz. Gelirimiz yok ama giderimiz çok fazla” ifadelerini kullandı. Bankadan aldığı krediyi ödeyemediğini aktaran Yıldız, fiyatların yükselmesinden kaynaklı bir önceki yıl aldığı ürünü bu yıl neredeyse 3 katına aldığını ifade ederek, “Param yok, krediyi nasıl ödeyeceğimi bilmiyorum. Dört kişiye bakmak zorundayım” diye konuştu. 

‘İNSANLARDA PARA YOK’

Döviz kurundaki yükselişe salgın sürecinin de eklendiğini belirten Suat Kaba ise, insanların eskiden mutfak masrafını karşıladığı 20 TL ile şimdi sebze dahi alınmadığını aktardı. İşsizlikten kaynaklı yurttaşın parasının olmadığını dile getiren Kaba, şöyle dedi: “Millette para olmadığı için bizde de sürüm olmuyor. Bundan kaynaklı işler şu an düşük. İşsizlik arttığı için insanlar pazara gelmiyor artık. Ülkede ekonomi diye bir şey kalmadı. Her gün televizyona çıkıp ekonominin iyi olduğunu söylüyorlar. Ama biz durumun içinde olduğumuz için bizzat yaşıyoruz. Ekonominin ne halde olduğunu görüyoruz. Bu durumun içinde olmayan kişi bizi anlayamaz.”