Pakistan, Afganistan, Suriye ve İran'dan Van’a gelen binlerce mülteci, kentin park ve sokaklarında yaşam mücadelesi veriyor. Özellikle çocuk ve kadınların ağırlıkta olduğu mülteciler, bir yandan sağlık sorunu yaşarken bir yandan da kurdukları bez naylon barınaklarda hayata tutunmaya çalışıyor. Mültecilerin sorunlarına el atan bir grup genç, yardım kampanyası başlattı. Gençler tarafından toplanan yardımlar mültecilere dağıtılıyor. 

'SIKINTIYI KADIN VE ÇOCUKLAR YAŞIYOR'

Kampanyanın yürütücülerinden Rojhat Müslüm Öner, mültecilerin yaşadığı drama bir nebze de olsa iyileştirici bir rol oynamak için yardım kampanyası başlattıklarını ve kısa sürede kendilerine önemli dönüşler olduğunu söyledi. Öner, "Kendi kişisel sayfalarımızda bu kampanyayı çevremizle paylaştık ve olumlu geri dönüşler aldık. İlk olarak Van Otogarı ve yine parklarda yaşayan aileleri gönüllü iki Sosyal Hizmet Uzmanı arkadaşımızla birlikte ziyaret ederek ihtiyaç listesi hazırladık. Önceliğimiz gebe kadınlar ve çocuklu ailelerdi. Yaptığımız görüşmelerde özellikle temizlik malzemeleri, battaniye, ayakkabı, ilaç, süt, kadınların özel ihtiyaçları ve iç çamaşır gibi ihtiyaçlar ön plana çıktı. Bu ihtiyaç malzemelerine öncelik vererek yardımlarımızı hızlandırdık. Yurtiçi ve yurtdışından arkadaşlarımızın da yardımıyla bir miktar para topladık. Kısa sürede bir kamyon elbise, çocuk bezi topladık. Çocuklar ve kadınlar bu yönlü çok büyük sıkıntı yaşıyorlar" dedi.

'KURUMLARIN HAREKETE GEÇMESİ GEREKİYOR'

Toplanan yardımları Türkiye'nin farklı illerinden gelen üniversite öğrencileriyle birlikte ailelere dağıttıklarını dile getiren Öner, "Yaptığımız tüm ziyaretlerde mültecilerin genel bir sağlık taramasından geçmeleri gerektiğini düşündük. Bu sağlık taraması için birilerinin devreye girmesi gerekiyor. Çünkü mülteciler sağlık hizmetlerine ulaşmakta sorun yaşadıklarını anlattılar. Ülkemize giriş yapan ve mağdur durumda olan mültecilerin ihtiyaçlarının bizim yaptığımız yardımların fazlası gerekiyor. Mültecilere yönelik temel insani yardımların dışında profesyonel anlamda psiko-sosyal destek süreçlerinin olması gerekiyor. Herhangi bir kuruluşa bağlı olmayan, tamamen gönüllülük esasına bağlı olarak çalışan bizler kısa bir süreliğine de olsa mültecilerin barınma, yemek ve kişisel ihtiyaçlarına yönelik yardımları toplamaya çalıştık. Bununla beraber uzun sürede mültecilerin sorunlarının en aza indirgenmesi için resmi ve sivil toplum kuruluşlarının harekete geçmelerini istiyoruz. Her insanın eşit yaşama hakkının gözetilmesi çerçevesinde mülteciler için gerekli çalışmaların yapılmasını umut ediyoruz" diye konuştu. 

'İNSANİ KOŞULLAR SAĞLANSIN’ 

Yardımlarına devam edeceklerini dile getiren Öner, "Mülteci sayısının fazla olmasından dolayı ihtiyaç sahibi insanların tamamına ulaşmakta güçlük çekiyoruz. Bunun için sosyal bir politikanın belirlenmesi ve mültecilerin insani koşullarda yaşamasının çalışmaları yapılmalıdır" dedi.