Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, ekonomik kriz ve yoksulluğa ilişkin kent merkezinde açıklama yaptı. HDP Milletvekili Murat Sarısaç, HDP ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi, Tevgera Jinên Azad (TJA), DİSK ve KESK üyelerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi açıklamaya katıldı. Açıklamada “Derhal istifa, biz değiştireceğiz” pankartı açıldı. 

SAVAŞ VE RANT

Açıklamada konuşan HDP İl Örgütü yöneticilerinden İbrahim Acar, ülkede ekonomi ve hukuk sisteminin çöktüğünü belirtti. Acar, AKP'nin sorun çözmek yerine sorunların kaynağı haline geldiğini söyledi. Van’da esnaf, çiftçi, memur, işçi ve işsizlerin yaşanan krizin altında kaldığına dikkati çeken Acar, “Saray'a, savaşa, ranta, yandaşa odaklanmış ekonomi yönetimi halkın durumundan habersizdir. İktidarın halk karşıtı, iş bilmez politikaları nedeniyle oluşan bu dolar artışı sonucunda yurttaşlarımızın üzerine zam yağmuru yağmaktadır. Geçen yıl Van’da 7 TL olan benzin fiyatları şimdi 10 TL’nin üzerine çıkmıştır" diye konuştu. 

İnsanların mutfak masraflarını karşılayamadığını ve emeklilerin ay sonunu getiremediğini kaydeden Acar, "Bütçe kaynakları Saray'a, şatafata, israfa, yandaşlara ve faize akıyor. Bütçede yerel yönetimlere ve bölgemize ayrılan pay yetersizdir. Bu bütçe tercihleri var olan eşitsizlikleri derinleştireceğinden mutlaka değiştirilmelidir. Belediyelerimiz kayyum gaspı altında oldukları için yoksul bırakılan halkımıza herhangi bir sosyal destek uygulaması yerine getirilmemektedir” ifadelerini kullandı.  

TECRİDİN ETKİSİ 

Ekonomik krizin temel nedenlerinden birisinin Kürt meselesinde çözümsüzlükte ısrar edilmesi olduğunu vurgulayan Acar, İmralı'da ve diğer cezaevlerinde yürütülen tecrit politikasının da krizin ana nedenlerinden olduğunu söyledi. Acar, "Türkiye, Kürt meselesinde 40 yılı aşkın süredir barışçıl çözüm yolları dışındaki yöntemlere milyon dolarlarca maddi kayba yol açmıştır. Güvenlikçi politikalar ülkeyi ve ekonomiyi batırmıştır. Güvenlikçi politikaların yerine barışa yönelen bir siyaseti öneriyoruz. Türkiye toplumunun refahı barış politikalarındadır. Savaş siyasetinin tek bedeli maddi kayıplar değildir. Yaşanan göç, ekolojik ve sosyolojik yıkımın tam maliyeti hesaplanamaz” dedi. 

Acar, “Bu iktidarın bir an önce istifa etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu iktidar istifa etmeli ve derhal erken seçime gidilmelidir. Bu iktidarla geçen her gün emeğimiz, huzurumuz ve refahımız eksilecektir. Bu açıdan derhal istifa, hemen seçim diyoruz” çağrısı yaptı.