Van’ın Canlı Hayvan Pazarı’nda kurbanlık satışları son birkaç yılın en kötü dönemini yaşıyor. Van ve ilçelerinden gelen besiciler, geçen yıla oranla bu yıl satış yapamadıklarını anlattı, alıcılar ise pahalılıktan şikayet etti. 

ZARARINA SATIŞ 

Besicilerden Mehmet Şirin Tunç, bayrama bir gün kalmasına rağmen henüz satış yapamadı. Tunç, pazara getirdiği hayvan fiyatının 20-22 bin TL arası olduğunu ancak 17 bin TL’den dahi alıcı bulamadığını söyledi. Bu yıl ki satış oranlarının geçen yıla oranla yüzde 70 azaldığını belirten Tunç, “Bize destek verilmesi gerekiyor. Artık sesimizi duyurmak istiyoruz” dedi. 

ALIM GÜCÜ YOK 

Halkın alım gücünün olmadığını söyleyen Nusret Demirel de, “Pazara 35 küçükbaş hayvan getirdim ama sadece 5 tanesini satabildim. Şuan hepsini satsam bile zararımı ancak karşılayabilirim. Van’a 30 kilometre uzaklıktaki bir köyden geliyorum. Hayvanları sabah getirip, akşam tekrar köye götürüyorum. Her seferinde 200 TL taşıma ücreti veriyorum. Şu an sadece aracın taşıma ücretini çıkarabildim” diye dert yandı. 

‘ALICI BULAMIYORUZ’

Hem kuraklığın hem ekonomik krizin hayvan fiyatlarını etkilediğini belirten Hüseyin Mevdut, “Aslında kurbanlıkların fiyatları çok fazla değil ama insanların cebinde para olmadığı için alıcı bulamıyoruz. Şu ana kadar 3 tane küçükbaş hayvan satabildik” dedi. “Bu yıl hiçbir şekilde kazancımız yok” diyen Şerif Eriş de, beslediği kurbanlık danaya alıcı bulamadığını kaydetti. Eriş, “Danayı 7 bin 500 TL’ye satın almak istiyorlar ama vermiyorum. Bu fiyata satarsam 1 yıldır ona verdiğim yemin parası bile çıkmaz” şeklinde konuştu.

Kerem İtah ise ekonomik kriz nedeniyle besleyemediği hayvanları satmak zorunda kaldığını ifade etti.  “Her gün zam yapılıyor” diyen emekli Naif Baylan da 15 bin TL’ye kurbanlık aldığını söyleyerek fiyatların yüksek olmasından dert yandı. (Van/MA)