Pandemide en çok yıpranan mesleklerin başında eczacılık yer alıyor. 14 Mayıs Eczacılık Günü nedeniyle sorunlarını dile getiren eczacılar, sağlıkçılar gibi kendilerinin de bu süreçte sıkıntılar yaşadıklarına dikkat çekerek, özellikle Kovid-19 bulaşının en fazla olduğu mesleklerin başında yer aldıklarını ve ekonomik olarak çok yıprandıklarını anlattı. 

ŞARTLAR AĞIR

Pandemi nedeniyle çok zor bir süreç geçirdiklerini belirten Van-Bitlis-Hakkari Eczacı Odası Başkanı Fikret Baransel, uzun süre bulaşta en yüksek orana sahip mesleğin eczacılık olduğunu belirtti. Şu ana kadar 50’den fazla eczacının salgından dolayı hayatını kaybettiğini kaydeden Baransel, pandemi ile mücadelede de en önde olan meslek grubundan biri olduklarını söyledi. Baransel, “Salgınla en çok yüz yüze kalan mesleklerden biriyiz. Eczacıların, hastane çalışanlarından bile yüksek bir bulaş oranına ulaştığını biliyoruz. Aşılamalarla biraz rahatladıysak da vaka sayılarının artması ve kayıplarımız söz konusu. Pandemi ekonomik anlamda da yıprattı. Eczacılar çok yıprandık. Birçok eczacımız bu dönemde eczanesiyle ilgili çok ciddi ekonomik problemler yaşadı. Panmdemi aynı zamanda tedbir gerektiriyor. Eczanenin çalışma şartları değişiyor ve çalışanlarınıza dönemsel izinler vermek zorunda kalıyoruz. Pandemi birçok anlamda bizim için çok ağır geçti” diye konuştu.

SAĞLIKTA ŞİDDET 

Çalışma koşulları hakkında konuşan Baransel, birçok kez şiddetle karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Baransel, “Türkiye’de sağlıkta şiddet diye bir gerçek var. Biz de bunun mağduruyuz. Pandemiyle birlikte insanlarda artan gerginlikle şiddette artışın artığını rahatlıkla görebiliyoruz. Eczacı ve teknisyenlere karşı şiddetin artığını çok rahat görebiliyoruz. Sağlık çalışanları olarak ilk başta ortaya koyacağımız sorun budur. Şiddet artık yavaş yavaş bir seçenek hale geliyor. Bunun etkisini biz sağlık kuruluşlarında da görüyoruz. Bazı hastalar bizden doktorluk yapmamızı bile bekliyor. Bu da zorlandığımız bir diğer nokta” dedi. 

KONTENJAN FAZLA

Eczacılık fakültelerinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Baransel, 2023 yılında ihtiyaç duyulan eczacı sayısının çok daha üzerinde olduklarını, eczacılık fakültelerinde sayı yerine kalitenin artırılması gerektiğini belirtti. Baransel, “Türkiye’de bitmek tükenmek bilmeyen bir eczacılık fakültesi artışı söz konusu. Yine fakülte kontenjanları artışı var. 2023 yılında 37 bin üzerinde eczacı ihtiyacı olduğu söyleniyor ama şu anda bile Türkiye’de 39 bin eczacı var” diye konuştu. 

SORUNLAR ARTTI

Eczacı Ersin Karaman ise, ekonomik olarak yıprandıklarını altını çizerek, eczacılara özel kredi imkanının sunulması gerektiğini ifade etti. Pandemide sorunlarının gittikçe arttığını kaydeden Karaman, “Eczacılar bayramını pandemiyle geçiriyoruz. Bütün sağlıkçılar gibi eczacılar da çeşitli sorunlar yaşıyor. İlk dönemlerde maske tedarikinde sorunlar yaşadık. Birçok yerde merdiven altı maskeler üretilmeye başlandı. Bu sorunlarla mücadele ettik. Bu süreçte Kovid’e yakalanan arkadaşlarımız da oldu. Van’da 2 meslektaşımız hayatını kaybetti. Pandemiyle beraber insanlar ilaç kullanımıyla ilgili daha bilinçli davrandı. Eczacılar için meslek hakkının istenilen seviyede olması lazım. Ekonomik olarak da yıprandık. Esnaflar için verilen kredi imkanı eczacılara da sağlanmalı. Biz eczacılar olarak bu imkandan yararlanmıyoruz” ifadelerini kullandı.

MA / Barış Dönmez