Hakkari’den 1995 yılında Van’a göç eden Hacı Bozkurt, yıllardır hızarcılık yaparak ailesinin geçimini sağlıyor. 7 çocuk babası Bozkurt, özellikle havaların soğumasıyla birlikte her sabah erken saatlerinde Tuşba ilçesindeki Eski Sanayi Sitesi’nin yolunu tutuyor. Kimi zaman eli boş eve dönmek zorunda kalan Bozkurt, doğalgaz kullanımının artmasıyla birlikte yaptıkları işe rehavetin her geçen gün azalmasından dert yandı. 

DOĞALGAZ GELDİ İŞ DÜŞTÜ

Hasta olmasına rağmen çalışmak zorunda olduğuna dikkati çeken Bozkurt, “1995 yılında Yüksekova’dan Van’a göç ettim. O günden şimdiye kadar hızarcılık yapıyorum. Şimdilerde iş yok. Kimse sesimizi duymuyor” dedi. Kendisiyle birlikte iş arayan hızarcıların da benzer bir durumda olduğunu söyleyen Bozkurt, “Burada işsiz güçsüz bekliyoruz. Doğalgazın gelmesiyle artık iş yapamıyoruz. Doğalgazın gelmesiyle sobalar kaldırıldı. Eskiden çok gözde bir meslekti ama şimdi bitme aşamasında” diye konuştu. 

GELİR AZALDI, GİDER ARTTI 

İşsizliğin yanı sıra masraflarının da gittikçe arttığını belirten Bozkurt, geçinmekte zorlandığını kaydetti. Bozkurt, “7 tane çocuğum var. Başka yerden gelirimiz yok. Her şeyin fiyatı giderek artıyor. Eskiden bir ton ağacı 100 TL’ye kesiyorduk, şimdi 50 TL’ye bile bulamıyoruz. Elimde bulunan ağaç motoru tek seferde 150 TL benzin harcıyor. Benzinin fiyatı 6-7 TL. Makine yağının litresi 20 TL. Zincir 80 TL iken 150 TL oldu. Hiçbir şey alınmıyor. Sokağa çıkma kısıtlamaları da geldi. Artık hiç iş yapamayacağız. Devletin verdiği bin TL neyimize yetecek? Kışlık elbise bile almaya yetmez” şeklinde konuştu. 

YASAKLARIN ETKİSİ 

Şehir hayatının zorluklarına değinen Bozkurt, hızarcılık yapmadan önce tarım ve hayvancılıkla uğraştığını aktardı. Bozkurt, şöyle devam etti: “Köydeyken her evin 200 tane koyunu vardı. Meyve ağaçlarımız, ekin yaptığımız büyük arazilerimiz vardı. Yasaklardan dolayı köylerimize gidemedik. Şehirlere göç etmek zorunda kaldık. 20 yıldır hızarcılık işiyle uğraşıyorum. Bazen günlük ekmek paramız çıkıyor, bazen hiç iş yapamadan eve dönüyoruz. Bu dönem en çok iş yaptığımız sezon aslında, ama sabahtan akşama kadar iş bekliyoruz. Doğalgaz hayatımıza girdi, hızarcılık da bitti.” (Van/MA)