Van’ın Edremit ilçesinde 29 Ağustos 2020 tarihinde Dilan Toptaş’ı öldürerek, "trafik kazası süsü" veren gardiyan Halil İbrahim Sert hakkında açılan davanın 2’nci duruşması, Van 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. "Kasten öldürmek" ve "Delil karartmak" suçundan yargılanan Sert, tutuklu bulunduğu Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. 

Toptaş'ın ailesi yanı sıra Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi üyeleri ve baro avukatları duruşmada hazır bulundu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun ve yöneticileri de duruşmayı takip etmek üzere adliye binasına geldi. 

'SEN KATİLSİN' 

İlk önce söz verilen sanık Halil İbrahim Sert, pişman olduğunu ve olayın kaza olduğunu iddia etmesi üzerine Dilan Toptaş annesi Hazal Toptaş, sanığa "Sen katilsin. Kızımı katlettin" dedi. Mahkeme heyeti bunun üzerine anne Toptaş'ı polis çağırarak duruşma salonu dışına çıkardı. 

‘DELİL KARARTTI'

Dilan Toptaş ailesi adına söz alan avukatlar ise sanığın çelişkili bayanlarda bulunduğunu hatırlattı. Silahın sanığın iddia ettiği gibi ateş almasının mümkün olmadığını ve bu durumun hayatın normal akışına aykırı olduğunu ifade eden avukatlar, sanığın olay sonrası delilleri karartmaya çalıştığı ve whatsaap uygulamasını sildiğini ifade etti. Avukatlar, sanığın gözaltında olduğu sırada dahi telefonunu kullandığını ve bu yolla olayı örtbas etmeye çalıştığını kaydetti. 

Mahkeme heyeti ardından dinlenilmeyen tanıkların dinlenilmesi, Jandarma Kriminal İncelemeden gelecek raporun beklenmesi gerekçesiyle bir sonraki duruşmayı 21 Eylül saat 14.00'te erteledi. (Van/MA)