Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Hakkari’den Ankara’ya başlattığı yürüyüş kapsamında Van’a gelen heyet, kentte faaliyet yürüten 13 sivil toplum örgütünü ziyaret etti.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce ve ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran’ın öncülüğünde oluşturulan heyet, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubeler Platformu ve İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Merkezi’ni ziyaret etti.

ÖZTÜRK: KÜRT KİMLİĞİNE SALDIRI

PİA ziyaretinde heyeti, Genel Başkan yardımcıları Murat Bozdemir ve Menice Gülmez karşıladı. Ziyarette konuşan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, iktidarın Kürt sorununa dair çözümsüzlük politikalarına dikkat çekerek, “Türkiye’nin içinde bulunduğu durum ortada. Faşizm derinleşiyor. Kürt sorununu da güvenlik sorunu olarak görüyor. Kürt sorununun çözümünü, Kürt halkını bitirmekte görüyor ve saldırılarını da derinleştiriyor. Kürdistan’ın her parçasında, Kürt halkının iradesine, kimliğine yönelik saldırılar var. Bu sistem yüz yıldır Kürt halkının yok edilmesi üzerinde kurulu. Ancak bu politikalarla Kürt sorununun çözümü mümkün olmadı” dedi.

ULUSAL BİRLİK VURGUSU

TSK’nin Şengal, Mahmur ve Kandil’e yönelik hava saldırılarına değinen Öztürk, “Saldırılar PKK ile gerekçelendiriliyor ama bu gerçeği yansıtmıyor. Amaç Kürt halkının kimliğidir. Kürdistani partiler ve kurumlar bu saldırılara karşı tutum göstermelidir. Ulusal birlik ruhuyla bu saldırılara karşı durmalıyız” diye konuştu.

ŞENOĞLU: YÜRÜYÜŞLE ÇÖZÜMÜ GÖSTERİYORUZ

KESK ziyaretinde konuşan HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, yürüyüşün önemine değinerek, “Bu yürüyüşle hangi çözümü üreteceğimizi gösteriyoruz. Karşımızda faşist bir rejim var, bizim çözümümüz de demokrasi. Türkiye bir darbeler ülkesi, her darbe temel olarak emek örgütlerini hedef almıştır, hakları gasp etmiştir. KESK de bir mücadele kurumu olarak, mücadelesinde sürekli darbelere karşı olmuştur. KESK’in bu yürüyüşün bir parçası olmaya çok ihtiyacı var. Bu yürüyüşümüzün temel taleplerinden bir aş ve iş” şeklinde konuştu.

'DEVRİMSEL DÖNÜŞÜMÜN BAŞLANGICI OLABİLİRİZ'

Dünyada darbeler süreci yaşandığını dile getiren Şenoğlu, şunları söyledi: “Amerika’da bir Trump da darbeci, Brezilya’da da böyle. Dünya egemenleri darbeci yöntemlerle, emeğin mücadelesini, özgürlük isteyenleri bastırmaya çalışıyor. Bizler de dünya halklarının bir parçasıyız. Bu topraklarda büyük dönüşümün, devrimsel dönüşümün, başlangıcı olabiliriz. Hep birlikte kazanacağız ve bu yol kendi amaçlarına ulaşana kadar devam edecek. 3 ayda bitecek bir yol değil. Mücadelemiz faşizme son verene kadar, emek için özgürlüğü yaratana kadar devam edecekler.”

AYDENİZ: BİRLİKTE MÜCADELE

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise, “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü”nün toplumsal önemine değinerek, “KESK’in rolü ve misyonu çok önemli. Bu yürüyüşte KESK ile birlikte bu mücadelenin bir parçası olduğunu bilen bir yerdeyiz. Birlikte mücadele edersek, birlikte kazanırız. Bu iktidar yönetemediği için, topluma, emekçiye, kadına alternatif seçenek veremediği için elindeki şiddet argümanını kullanıyor. Bizimde haklı olduğumuz yer, meşru mücadele hattımızdır, toplumun birlikte yaşamasıdır. Bunun için yürüyoruz” diye belirtti.

HDP’li vekiller, kentteki Şoförler ve Otomobilciler Odası, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Derneği (İHD), Mali Müşavirler Odası, TMMOB, Türk Tabipler Birliği (TTB), DİSK, ÇEV-DER, Van Ticaret Borsası (VATBO), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Akdamar Kilisesi Derneği’ni ziyaret etti.

Sivil toplum örgütlerinin ardından HDP Gençlik Meclisi üyelerinin de aralarında bulunduğu heyetler, kentin birçok mahallesinde ev ziyaretleri gerçekleştirdi.