Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 3'ü büyükşehir, 5 belediyelerine atanan kayyumlara karşı başlattığı Demokrasi Nöbeti, 50’nci gününde sürdü. Van'da HDP İpekyolu İlçe Örgütü binası önünde gerçekleştirilen nöbet eylemine HDP'li milletvekilleri, belediye eşbaşkanları, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. 

“Direne direne kazanacağız", "Eşbaşkanlık mor çizgimizdir" ve "Kayyum gidecek, halk gelecek" sloganlarının atıldığı eylemde, HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç açıklamalarda bulundu. 

YAŞAMINI YİTİREN KİNYAS GÜLCAN’A 3 GÜN YEMEK VERİLMEDİ!

Sarısaç, dün kaldırıldığı Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Araştırma Hastanesi'nde yaşamını yitiren hasta tutuklu Kinyas Gülcan’ın, ayağında bulunan platinin çürümesi sonucu enfeksiyon kaptığını ve cezaevine yönetimine yaptığı başvurulara rağmen revire götürülmediğini söyledi. Partisinin ve avukatların yaptıkları başvurular sonucunda Gülcan’ın hastaneye sevk edildiğini ancak üç gün boyunca hastanenin bodrum katında bekletildiğini aktaran Sarısaç, bu sürede tedavi edilmediğini ve yemek verilmediğini ifade etti. Cezaevlerinde yüzlerce hasta tutuklunun bulunduğunu dile getiren Sarısaç, hasta tutukluların ölüme terk edildiğini söyledi. 

'AKP, IŞİD’İN YAPAMADIĞIN YAPMAK İSTİYOR’

Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik operasyon tehditlerine değinen Sarısaç, “Kürtler IŞİD ve El-Nusra gibi insanlık düşmanı örgütlere karşı savaştı. Bu örgütlerin insanlığa, kadınlara, çocuklara nasıl baktığını hepimiz biliyoruz. Bugün görüyoruz ki; AKP-MHP iktidarı IŞİD’in yapamadığını, yapmak istiyor. Erdoğan’ın, Birleşmiş Milletler'de (BM) Rojava’yı kendi topraklarına katmak istediği bir harita gösterdi. Erdoğan, BM'de İsrail’in işgalci politikalarını eleştirirken, iki dakika sonra kendisi işgal haritasını yayınladı. Bugün herkesin bu savaşa karşı çıkması ve ses çıkarması gerekiyor" diye belirtti. 

‘SAVAŞ POLİTİKALARINA SESSİZ KALINMAMALI’

Türkiye’nin savaş politikalarına karşı sessiz kalınmaması gerektiğini dile getiren Sarısaç, “Aydınlara, sivil toplum örgütlerine ve halka çağrımızdır; yapılan bu zulümlerin tek sebebi faşist güçler değildir, bu savaşa karşı sessiz oluşumuzdur. Yapılan zulümlere karşı devrimci ve hakikati esas alan bir tavırla karşı durun. Bu faşizmi tarihin çöplüğüne birlikte gönderelim” çağrısında bulundu.

Nöbet eylemi, yapılan açıklama ardından gerçekleştirilen oturma eylemiyle sona erdi.(MA)