Van Büyükşehir Belediyesi kayyımı Vali Mehmet Emin Bilmez, 2019 yerel seçimlerinde AKP'nin kentte belediye başkanlığına aday olarak gösterdiği Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) Başkanı Necdet Takva ile Van Organize Tarım İşletmeleri (VOTAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Kahraman’ı icraya vereceğini açıkladı. Kayyım Bilmez, VOTAŞ hisselerini satın alan Takva ile Kahraman’ın belediyeye olan 9 milyon TL’lik borcu ödememeleri nedeniyle icra başvurusu yapacağını belirtti. Bilmez'in, söz konusu borç için "yıllarca oyalandık" demesi ise dikkati çekti. 

DBP ALDI, KAYYIM SATTI

Kayyım Bilmez'in bu açıklamaları ile yeniden gündeme gelen VOTAŞ, Van Ticaret Borsası tarafından kuruldu. 2015 yılında ise Demokratik Bölgeler Partili (DBP) yönetiminde olan belediye tarafından 17,5 milyon TL karşılığında satın alındı. Ülkenin en büyük tarım ve hayvancılık tesisi olan işletme, belediyeye kayyım olarak atanan dönemin Van Valisi Murat Zorluoğlu tarafından 2017 yılında 19 milyon 510 bin TL'ye Asya Tarım Hayvancılık İnşaat A.Ş.'ye satıldı. 

Yapılan anlaşmaya göre, işletmeyi satın alan şirket ihale bedelinin yüzde 25’ini peşin, geri kalanı ise 18 taksit halinde ödeyecekti. Ancak, Vali Bilmez'in son yaptığı açıklamaya göre bu borç ödenmedi.  

2019 yerel seçimlerinde Bedia Özgökçe Ertan ile birlikte Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı olarak seçilip, daha sonra görevlerinden alınarak yerlerine kayyım atanan Mustafa Avcı, VOTAŞ’ın satışı ve sonrasında yaşananları anlattı.  

ALIŞ VE SATIŞ SÜRECİ

Kentteki işsizlik ve yoksulluk sorunun ortadan kaldırılması için 500 bin metrekare arsası olan VOTAŞ'ın DBP döneminde satın alındığını anımsatan Avcı, kayyım atamasıyla birlikte buranın elden çıkarıldığını dile getirdi. 

VOTAŞ'ın, 2019 yerel seçimlerinde AKP'den aday ve aday adayı olan kişilere satıldığını söyleyen Avcı, “Peşinat olarak 1 milyon 200 bin TL ödenmiş, geriye kalan 9,5 milyon TL de 18 taksite bölünmüş. Sözleşmenin bir maddesinde 'üst üste 3 taksit ödenmeyince belediye tek taraflı olarak sözleşmeyi feshedebilir' deniliyor. Fakat ilk kayyım döneminde değil 3 taksit, üst üste tek taksit bile ödenmemiş. Bunu mazbatamızı aldığımız zaman öğrendik” bilgilerini paylaştı. 

'PARÇA PARÇA SATMAYA KALKTILAR'

Göreve geldikten sonra hukuk müşavirleri ve belediye iştiraklarından BELVAN ile birlikte konuya el attıklarını ifade eden Avcı, VOTAŞ yetkilileriyle de de görüştüklerini paylaştı. Borcun ödenmesinin sorunu çözmeyeceğini vurgulayan  Avcı, “Bu paranın faizi ile birlikte geri ödenmesini istedik. Paraları olmadığını söylediler. Şirketi 40 hisseye bölüp, hisseleri satışa çıkarmışlar. Hem paramızı vermemişler hem de VOTAŞ’ı parça parça satmaya kalkmışlar. Ama bu satış kendi kayıtlarında bile resmi olarak söz konusu değil. Bunu nasıl bölmüşler, kimlere ne kadara satmışlar bunu bilmiyoruz. Bize de ödenmemiş paramız karşılığında yüzde 25 hisse ile ortak olmamızı önerdiler. Bunu kabul etmedik" diye konuştu. 

'YENİ KAYYIM RAFA KALDIRDI'

Sorunu çözmeye yakın oldukları dönemde belediyeye tekrar kayyım atandığını söyleyen Avcı, yeni kayyımın gelir gelmez bu konuyu rafa kaldırdığını kaydetti. Aradan uzun süre geçtikten sonra konunun icra üzerinden tekrardan gündeme geldiğini belirten Avcı, asıl yapılması gerekenin "halkın malı olan bu toprağın yine halk için işlemek üzere devralmak" olduğunu kaydetti.

Avcı, "İcrayı tartışacağına oturup VOTAŞ’ın geleceğini tartışmalı. İnsanlar oradaki üretimi köyünde uygulasın diye burayı satın aldık. İl dışında inşaatlarda yaşamını yitirmesini istemedik. Böyle bir derdimiz vardı. Kayyımın böyle bir derdi yok. Onlar, toplum daha fazla muhtaç olsun ki daha yönetilebilir olsun istiyorlar" dedi. 

'PASTAYI PAY EDEMİYORLAR'

VOTAŞ’ın kayyım ile satın alanlar arasındaki çıkarların derinleşmesi üzerine yeniden gündeme gediğinin altını çizen Avcı, şunları söyledi: “Kirlilik derinleşiyor, pasta pay edilemiyor ve doğal bir sonuç olarak birbirlerine giriyorlar. Sadece bu olayda değil; geçenlerde şehir merkezine asfalt döküldü. Daha iki hafta geçmeden yapılan işlerdeki kirlilik kokmaya başladı. Yol yapım daire başkanıyla birkaç şube müdürü görevden el çektirildi. Bu yaşananları samimi bir çaba olarak görmüyoruz. Samimiyseler VOTAŞ’ın geleceğini halkla birlikte oturup karar vermeliler. Bu durum kesinlikle çıkar çatışmasıdır.”

‘HESAPLARI DAHA BÜYÜK’

“Mesele sadece Necdet Takva meselesi değil” diyen Avcı, bu durumun VOTAŞ ile sınırlı kalmayacağını da dile getirdi. 2019'da yönetime geldikten sonra sadece üç kaleme müdahale ederek, aylık 4,5 milyon TL tasarruf ettiklerini söyleyen Avcı, şöyle devam etti: “İlk kayyım döneminde 30 ay var. Bu süre boyuncu her ay 4,5 milyonu birilerinin cebine girmiş demektir. Necdet Takva gibilerinin oraya gelmesi sadece VOTAŞ’daki 9,5 milyon parayı 'cebe indireyim' düşüncesi değildir. Bununla yetinmezler. Bunların hesapları daha büyüktür."