Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Örgütü, “Ulusal birlik ruhu ile özgür topluma doğru yürüyoruz” şiarıyla 5’inci Olağan Kongresi’ni gerçekleştirdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü’nün bahçesinde yapılan kongreye, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Van Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER), Mezopotamya Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenler Derneği (MEBYA-DER) Van Şubesi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve çok sayıda partili katıldı. Divan üyelerinin seçilmesinin ardından başlayan kongrede, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Kongrede, faaliyet ve mali raporlar okundu. 

ÖCALAN ÜZERİNDEKİ TECRİT

Divan üyesi Hatice Kiye, baskı ve saldırıların Kürt ulusal birliğiyle önlenebileceğine dikkati çekti.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede ise, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinden devam eden tecride değindi. Tecridin tüm topluma yayıldığını kaydeden Dede, “Kürt halkına, demokratlara, devrimcilere ve mücadele edenlere karşı son 5 yıldır büyük saldırılar gerçekleştiriliyor. Bu milat 5 Nisan 2015’dir. Bu tarih Kürt Halk Lideri Sayın Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridi ağırlaştırarak bir bütün olarak toplumdan koparıldığı tarihe tekabül eder. Daha sonra iktidar içeride ve dışarıda savaş başlattı. Sadece Kürt halkının değil tüm Türkiye’yi İmralı tecridiyle beraber rehin alma ve İmralı tecridinin tüm ülkeye yayma ile karşı karşıyayız” diye konuştu. 

Dede, şöyle devam etti: “Her seferinde tecridin kırılması zindanlarda bulunan siyasi tutsakların havale edildi. Çok zor koşullar altında tecridin kırılması için tutsak arkadaşlarımız bedeller ödemek durumunda kaldılar. Daha sonra biraz da olsa kırılan tecrit daha sonra yine devam ettirildi. Ne yazık ki tecridi yeterince gündemimize alıp gündemleştiremedik. Bakın CPT geçtiğimiz günlerde bir rapor açıkladı. Bizim cephemizden de olumlu karşılandı. İlk defa CPT, İmralı’daki sistemin tecrit sistemi olduğunu resmen ilan etti. Bundan sonraki süreçte Türkiye’nin her ay avukat ve aile görüşlerinin rapor verme hükümlülüğünü getirdi. Daha önce çekimser olan CPT raporları, bu en son ki raporlarla hükümete karşı tavır alan bir dil geliştirmiş oldu. Bu konuyu CPT kadar gündem yapmamış olmamız büyük bir eksikliktir. Bunun için her alanda mücadeleyi ideolojik ve eğitimle güçlendirebiliriz” dedi. 

Konuşmaların ardından yapılan seçimlerde Gülderen Varlı ve Çetin Uyar yeni eşbaşkanlar olarak seçildi. (Van/MA)