Van’da Tevgera Jinen Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, merkez ve ilçelerinde son dönemde artan kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarlarına ilişkin basın açıklaması düzenledi. HDP İpekyolu ilçe binası önünde düzenlenen açıklamaya HDP Van İl Eş Başkanı Handan Karakoyun, DBP İl Eşbaşkanı Gülderen Varlı’nın yanı sıra, STAR Kadın Derneği Üyeleri, Van Barış Anneleri ile kadınlar katıldı. Açıklamayı HDP İpekyolu Belediye Meclis Üyesi Asiye Sönmez Ertaş okudu.

‘UYUŞTURUCU, FUHUŞ VE AJANLAŞTIRMA DEVREYE SOKULDU’

Ülkede kadınlar, gençler ve çocuklar başta olmak üzere toplumun bütününün karanlık bir uçuruma sürüklendiğini söyleyen Ertaş, “İktidar, bölgemizde özel savaş taktiklerini hız kesmeden devreye koyarak uyuşturucu, fuhuş ve ajanlaştırma politikalarını uygulamaya çalışmaktadır. Kadına yönelik şiddetin ve katliamlarının gün geçtikçe arttığı, gençlerin uyuşturucu ve fuhuş batağına sürüklendiği, çocuklara karşı gelişen cinsel saldırıların arttığı bu dönemde katil ve tecavüzcülerin cesareti kimden aldığı çok açıktır. Erkek yargının tecavüzcüleri ve katilleri serbest bırakan kararları, istismar yasa tasarıları ile cinsel saldırı faillerini koruyan ve serbest bırakan yasaları ile tecavüzcüler katiller tekrardan toplum içine salınmakta, bu failler tekrardan aynı suçları işletmektedir. Her suçlunun iktidar temsilcileri ile olan görüntüleri yine kimlerden cesaret aldıklarını çok net göstermektedir. Geçtiğimiz günlerde özel savaş elemanı, üniformalı Musa Orhan’a tecavüzcü dediği için hakkında soruşturma başlatılan ve ceza alan Ezgi Mola bu gerçeğin en yakın örneğidir” dedi.

‘KORUCUBAŞI AİLEYİ SUSTURMAK İSTEDİ’

Önceki hafta Başkale ilçesinde bulunan bir okulda temizlik görevlisinin küçük bir çocuğa tecavüz girişiminde bulunduğunu ve başka bir okulda bir öğretmenin 3 öğrenciyi taciz ettiğini hatırlatan Ertaş, “Sanık Y.K. tüm belge ve bulgulara rağmen korunmaya çalışılmış, en sonunda ailenin şikayeti üzerine tutuklanmıştır. Fakat korucu başının araya girmesi ve aileyi ölümle tehdit etmesi sonucu aile ilçeyi terk etmek zorunda bırakıldı. Buradan soruyoruz böylesi insanlık dışı bir saldırının faillerini koruma cesaretini kimler nereden almaktadır? Ailemiz neden susturulmak istenmektedir? Yetkililerin bu yaklaşıma karşı sessizliği neden bozulmamaktadır? Yine Van’da bir ilköğretim okulunda 62 yaşındaki H.N.C. adlı bir öğretmen sınıfta bulunan 3 çocuğa cinsel saldırıda bulunmuştur. Bizler tecavüzlerin yargılanması gerektiği gibi tecavüzcülere yardım yataklık edenlerin de cezalandırılması gerektiğini belirtmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘HESABINI SORACAĞIZ’

İktidara seslenen Ertaş son olarak, “Sizler katil ve tecavüzcüleri korudukça, akladıkça, bizler de bu zihniyetleri yaşatmaya çalışanlara karşı mücadele edeceğimizi haykırıyoruz. Hiçbir olayın karanlıkta bırakılmasına izin vermeyeceğiz. Hesabını, büyüyen mücadelemizle güçlenen kadınlar mutlaka soracaktır. Bijî berxwedana jinan” diye konuştu.