Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Örgütü yöneticisi Hamdullah Kumli, 2007’de tutuklu yargılandığı davadan “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. 2010’da cezası kesinleşen Kumli, infazının tamamlanmasıyla tahliye edildi. Çıkan yargı paketlerinde Kumli’nin dosyası yeniden incelenerek, hakkındaki 6 yıl 3 aylık hapis cezası, yanlış hesaplanarak sehven 6 yıl 9 ay yapıldı.

YİNE CEZAEVİNE GİRDİ

9 Mart 2015’te pasaport işlemleri için emniyete giden Kumli, hakkında arama kararı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınıp, bir kez daha tutuklanarak, cezaevine gönderildi. Dosyayı inceleyen avukat, yapılan hatanın düzeltilmesi talebiyle Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme sehven yapılan hatanın düzeltilmesine ve Kumli’nin tahliye edilmesine karar verdi. 

TAZMİNAT DAVASI

Yaklaşık bir ayı haksız yere cezaevinde geçiren Kumli, “haksız tutuklama” gerekçesiyle Maliye Bakanlığı hakkında 2015’te 7 bin TL’lik tazminat davası açtı. Bakanlık mahkemeye, “Davacı sanığın eylemi ile oluşan suçun niteliği itibarıyla haksız tutuklama oluşmamıştır. Çünkü davacı, kendi eylemleri ile bu duruma sebebiyet vermiştir. Hiç kimse, kendi kusuruna dayanarak hak iddia edemez” diye bir savunma sundu. 

Bakanlık savunmasında tazminat olarak talep edilen 7 bin TL’nin “Haksız zenginleşme”ye yol açacağını iddia ederek, “İstenen maddi ve manevi tazminat tutarları fahiş olup, davacının sosyal ve ekonomik durumu ile orantılı değildir. Ayrıca, sebepsiz zenginleşmeye yol açacak niteliktedir” ifadelerine yer verdi. Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi, bakanlık savunmalarını dikkate alarak, olayda hukuka aykırılığın infaz aşamasında meydana geldiğinden dolayı bu yöndeki hukuka aykırılıkların idari yargı görev alanında kaldığı ve bu mahkemeler önünde tazminat isteminde bulunabileceğinden bahisle yasal şartları oluşmayan davanın reddine karar verdi. 

4 BİN 7 TL BORÇLANDIRILDI 

Mahkeme ayrıca, yargılanma giderlerinin tümünün de Kumli’nin ödemesine karar verdi. Mahkeme heyeti kararında şunları belirtti: “Yargılama giderlerinin davacıdan alınmasına, tazminat davasında davalı idare kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden, 3 bin 960 TL’nin maktu vekalet ücretinin davacıdan alınarakd avalı hazineye verilmesi, davacının sarfına neden olduğu 115 TL yargılama giderinin davacıdan alınarak hazineye aktarılmasına ilişkin karar verilmiş.”

DAVA YARGITAYA GİTTİ

Verilen kararın Türkiye’deki hukuk sisteminin geldiği noktayı gözler önüne serdiğini belirten Kumli, hukuka uygun kararların mahkemelerde verilmediğini ifade etti. Yerel mahkemenin verdiği karar Bölge İdare Mahkemesi tarafından onaması üzerine Kumli, davayı Yargıtay’a taşıyacağını söyledi. 

MA / Dindar Karataş