Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirilmesine Dair Yönetmelik’in 1 Ocak itibariyle yürürlüğe girmesiyle cezası biten tutukluların tahliyeleri ilginç gerekçelerle engelleniyor. Yönetmelikle cezaevlerinde oluşturulan Gözlem Kurullarının verdiği “iyi halli” değil raporuyla şimdiye kadar çok sayıda tutuklunun infazı ya yakıldı ya da 6 aylık periyotlarla ertelendi. “Örgüt üyeliği" iddiasıyla aldığı 8 yıl 9 aylık hapis cezası nedeniyle yaklaşık 8 yıldır tutuklu bulunan Mazlum Dursun, cezasını tamamlamasına rağmen Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tutuluyor. Mayıs’ta Cezaevi Gözlem Kurulu’nun verdiği “iyi halli değil” raporuyla Cezaevi İnfaz Hakimliği’nce tahliyesi 6 ay süreyle ertelenen Dursun için, ikinci bir erteleme kararı daha verildi. Gözlem Kurulu'nun “taraflı koğuşta kalıyor” gerekçesiyle hazırladığı “iyi halli” olmadığına dair rapor sonucu Dursun’un tahliyesi 4 ay daha ertelendi. 

Bu ertelemeden sonra Dursun’un tahliye edilip edilmeyeceği bilinmezken, baba Mehmet Dursun uygulamaya tepki gösterdi.

TARAFLI KOĞUŞ GEREKÇESİ

Oğlunun 8 yıla yakındır cezaevinde olduğunu ifade eden Dursun, oğlunun verilen erteleme kararının keyfi olduğunu aktardığını söyledi. Dursun, “Tarafsız koğuşuna gitmeleri istiyorlar. Oğlum da bu durumu kabul etmiyor. Bu yüzden bunu yapıyorlar” diye konuştu. Baba Dursun, gerekçeyi sormak için aradığı cezaevi idaresinin, oğlunun "taraflı koğuşta olması" gerekçesini kendisine ilettiğini belirtti.

‘BU ZULME SON VERİN’

Yapılan uygulamanın sindirmeye yönelik olduğunu kaydeden Dursun, “Cezaevlerindekilere tecrit uygulanmasını istemiyoruz. Artık yeter. Hiçbir anne, babanın gözleri yolda kalmasın. Suçsuz herkes bırakılsın. Bu zulme son verin” dedi. 

MA / Cemil Uğur