Müvekkilleriyle görüşmek için 30 Nisan’da Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ne giden Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukat Ekin Yeter, ince aramaya maruz kaldı. Avukat Yeter’in Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) başvuruda bulunmasının ardından cezaevi savcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Yeter, soruşturma kapsamında verdiği ifadede, ince arama yapan gardiyanlar hakkında şikayetçi oldu. Van Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmaya ilişkin  “kovuşturmaya yer olmadığı”nı belirterek takipsizlik kararı verdi. 

Savcılığının takipsizlik kararına ilişkin sunduğu gerekçede, aramanın mevzuatta uygun olduğu ve ince arama yapan görevlilerin kusurlu olmadığını ifade etti. Delil olmadığını belirten savcılık, “kovuşturmaya yer olmadığına” karar verdi. 

'İTİRAZ EDECEĞİZ'

Karara itiraz edeceğini belirten Ekin Yeter, “Hukuk örgütlerinin ve birçok hukukçunun da açıklamalarında belirttiği gibi karşı karşıya kaldığım ince arama, açık ifade ile bana çamaşırımın içine bakılarak tenimin görülecek şekilde üst araması yapılması ne mevzuat ile ne evrensel hukuk değerleri ile bağdaşmıyor. Bu pratikler savunma makamına dönüktür. Konunun basına ve kamuoyuna yansıması ile jet hızıyla takipsizlik kararı verilmesi de manidardır. Karara itiraz edeceğiz ve her alanda bu pratiklerle mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.