Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi (TJA), Ağrı'da yaşanan şüpheli kadın ölümleri ve ülke geneli artan kadın cinayetlerine tepki gösterdi. HDP il binası bahçesinde yapılan açıklamaya, HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, Van Milletvekili Muazzez Orhan, il ve ilçe eşbaşkanları ile çok sayıda kadın katıldı. "Jin jiyane, jiyanê nekuje", "Bîjî yekîtiya jinan" dövizleri ile "Kadın yaşam özgürlük ve jin jiyan azadî" pankartının taşındığı açıklamada kadınlar adına Taşdemir konuştu. 

KAYITLARA 'İNTİHAR' GEÇTİ

Kadın cinayetlerinin çok ciddi boyutlarda yaşandığını söyleyen Taşdemir, bu cinayetlerin sık yaşandığı illerden birinin de Ağrı olduğunu anımsatarak, "Yapılan otopsilerde kayıtlara intihar olarak geçti. Ama bizler biliyoruz ki bu kadınların yaşadıkları, ailelerinin beyanları, yaşanan kadın intiharlarının şüpheli ölümler olduğunu ifade edebiliriz. Hayatını kaybeden 5 kadının aslında intihar öncesi süreçte, ciddi anlamda aile içerisinde yakınlarından şiddet gördüğü de ailelerinin beyanları arasında yer alıyor" dedi.

İNTİHARLAR TESADÜFİ DEĞİL

Kadınların ya intihara sürüklendiğini ya da intihar süsü verilerek katledildiğini söyleyen Taşdemir, "Onlarca örneğinde gördük. Kadın intiharları olarak lanse edilen şeyin, aslında erkek egemen şiddet kadar görevini ve sorumluluğunu yerine getirmeyen, bunun takibini yapmayan, kadınların güvenliğini almayan, kadın düşmanı siyaset yapan ve kadın kazanımlarına el koyan, cinsiyetçiliği hayatın her alanında siyasi politik bir hakka dönüştüren AKP iktidarı da sorumludur. Ağrı’da ve Türkiye’de yaşanan kadın intiharları tesadüfi değildir. Bir politikanın sonucunda gerçekleşmiştir. Ağrı, Türkiye’nin en yoksul illeri arasında geliyor. Kadınların istihdama katılım oranlarının en düşük olduğu illerden bir tanesidir. Kadınların toplumsal ve sosyal yaşama katılımının en az olduğu ildir. Kentin mevcut olanakları sadece erkeklere ve yandaş erkeklere pay ediliyor. Ve yandaş erkeklerin kullandığı bir kar alanına dönüştürülmüştür" diye konuştu. 

SAVUNMASIZ BIRAKILDI

AKP iktidarının 18 yıldır, kadınları savunmasız ve korumasız bıraktığını vurgulayan Taşdemir, "Kadınların kazandığı kazanımlarına el koyarak, kadın mücadelesi yürüten aktivistlere baskı uygulayarak, göz altına alarak ve kadın kurumlarını kapatarak buna zemin hazırlamıştır" diye belirtti.  

'MÜCADELE YAŞATIR'  

Kadınlara çağrıda bulunan Taşdemir, intihara sürüklenen ve şiddetle baş edemeyip bu yolu seçen kadınlara, "Siz asla yalnız değilsiniz. Yaşamın ve kadınların olduğu her yerde sizlerle dayanışma içerisinde olan kadın meclislerimiz ve TJA var. kadın hareketine güvenin. Bu anlamda kadınlar yaşadıkları sorun ve sıkıntılar karşısında bizimle iletişim içinde olsun. Birbirinizi destekleyin ve dayanışma içerisinde olun. Erkek şiddeti karşında yapabileceğimiz yegane şey de budur. HDP Kadın Meclisi olarak, Meclis'te de tüm bu kadın cinayetlerinin takipçisi olacağız. Sorumlular, görevini yapmayanlar ve kadınları intiharlara sürükleyen failler hesap verene kadar işin peşini bırakmayacağız. Kadın mücadelesi her yerde yaşatır sloganını da her yerde hayata geçirmeye de devam edeceğiz" şeklinde seslendi. 

Açıklama, "Kadın cinayetleri politiktir" ve  "jin jiyan azadî"  sloganları ile sona erdi.