Van Valiliği'nin, 15 Temmuz 2016 askeri darbe girişimi sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal'i (OHAL) gerekçe göstererek kentte her 15 ya da 30 günde bir ilan ettiği eylem ve etkinlik yasağı bin 571'inci gününde. Kentteki muhalif parti ve sivil toplum örgütlerini kapsayan yasağa karşı Van Barosu bugüne kadar 14 iptal davası açtı. Ancak baronun açtığı davaların hepsi reddedildi. Baro avukatlarından Jindar Uçar, en son 3 Mart'ta ilan edilen 15 günlük yasağa karşı İdare Mahkemesi'ne 15'inci iptal davası açtı. 

4 YILDA 15 İPTAL DAVASI 

Yasaklar ve buna karşı yaptığı bireysel başvuruya dair konuşan Av. Uçar, OHAL uygulamalarının kentte fiili olarak devam ettiğine dikkati çekti. Yasaklarla Anayasal hakların çiğnendiğine vurgu yapan Uçar, daha önce kamu güvenliği" gerekçesiyle ilan edilen yasaklara şimdi pandeminin gerekçe yapıldığını ifade etti. Uçar, “Ancak bu hususlar Van kenti ile alakalı olmayan nedenler olduğunu gördük" dedi. Yasaklara karşı baronun 14 başvuru yaptığını anımsatan Uçar, "Bu davaların tümü yerel mahkemelerce reddedildi. Kamu güvenliği ve kamu güvencesi şeklinde idarenin takdirine dayandırılarak ret ediliyor. Yasak kararları idarenin takdir yetkisini kötüye kullanarak ortaya koyduğu bir yaklaşımdır” diye kaydetti. 

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALİ

Yasaklarla aynı zamanda ifade özgürlüğünün de ihlal edildiğini vurgulayan Uçar, bu tür hakların ulusal ve uluslararası mevzuatlarda bir izne bağlanılmadığına işaret etti. Yasaklara rağmen iktidar partisinin kongrelerini yapabildiğine dikkati çeken Uçar, şunları söyledi: "AKP’nin kongreleri kapalı alanlarda on binlerce kişinin katılımı ile yapılırken Van Barosu olarak kongremizi yapamadık. Hukuka uygun olmadığını defaten söylesek de bu durum yargı eli ile devam ettiriliyor. Anayasa ile güvence altına alınan bir hakkın idari bir kararla sınırlandırılamayacağı kanaatindeyim. Buna ilişkin dava açtım. Dava sürecini takip etmeye devam edeceğiz. Meslektaşlarımın da hukukçu olmanın verdiği sorumluluğu yerine getirmeye davet ediyorum."(Van/MA)